spinner

Duke Ellington Goes To Church

do 18 feb 2021
Thema: Jazz
Genre: Big Band

za 20 feb – 15:00 uur – Ellingtons Second Sacred Concert

Welke muziek komt het eerst op in uw bewustzijn bij het horen van de naam Duke Ellington? De kans dat u onmiddellijk denkt aan religieuze muziek is klein. Tussen 1965 en 1973 schreef Ellington maar liefst drie Sacred Concerts. De receptie van deze muziek was niet eensluidend enthousiast – zelf noemde de componist en orkestleider deze stukken “the most important thing I have ever done”.
Ellington vulde zijn orkest aan met vocalisten, onder wie de Zweedse Alice Babs met haar indrukwekkende stemomvang, én een groot koor. Het koor zingt voornamelijk unisono (alle stemmen zingen precies hetzelfde, met alleen octaafverschillen) wat de verstaanbaarheid van de tekst ten goede komt, maar toch opmerkelijk is in een zo groots opgezet werk. Ook zijn er passages met ritmische spreekkoren, dus zonder exacte toonhoogte.
(Wie is ook al weer die andere jazzmuzikant die in een latere levensfase de spiritueel-religieuze kant op ging? Inderdaad, John Coltrane. De verklanking daarvan kreeg titels als A Love Supreme, Meditations en Ascension.)

U hoort vandaag een concertuitvoering uit 1969 van het Second Sacred Concert, in de Gustav Vasa kerk in Stockholm.

Duke Ellington – een programma van Louis Tavecchio