spinner

Een conversatie van drie hoogintelligente en hoogsensitieve muzikale geesten

do 26 mei 2022
Thema: Jazz

za 28 mei – 14:00 uur Concertzender Live. Trilogy 2 omvat concertregistraties van het trio Chick Corea, Christian McBride (bas) en Brian Blade (drums) – opnamen, gemaakt in Europa, Canada en de VS in de periode 2010-2016. De dubbel-cd ontving in 2021 een Grammy Award: Best Jazz Instrumental Album. De track All Blues scoorde als Best Improvised Jazz Solo.

De lange loopbaan van pianist/componist Chick Corea kende vele wisselingen in bezettingen en stijlen. Maar regelmatig keerde hij terug naar het format van het pianotrio, én naar klassieke jazz standards.

Corea ontdekte als tiener de muziek van Thelonious Monk. Een muzikaal verwante geest, zoals later zou blijken. In Work, en met name in Crepuscule with Nellie schroomt hij niet om Monk zeer dicht op zijn huid te zitten.
Miles Davis’ All Blues – album Kind of Blue – behoudt zijn oorspronkelijke, repeterende basfiguur, maar krijgt een nieuw gezicht door een aanmerkelijk hoger, dansachtig tempo. Het stuk is van begin tot eind adembenemend!

Composities van Irving Berlin, Jimmy van Heusen en van Corea (La Fiesta) completeren dit programma, dat het best tot zijn recht komt in de oren van een, op het puntje van zijn spreekwoordelijke stoel zittende, geconcentreerde luisteraar.

Concertzender Live – een programma van Jaap van de Klomp