spinner

Een os op het dak

di 27 apr 2021
Thema: Hedendaags

Een os op het dak, aflevering 26 van Een Os op het Dak gaat over muziek in moeilijke tijden. Sommigen vergelijken corona met oorlogssituaties en de maatregelen om de gevolgen van de pandemie in te dammen met een dictatuur. Hoe ongepast. Adriaan van Dis noemde het onbesuisde opmerkingen van mensen die tot op het bot verwend zijn. Want echte dictatuur is wel anders.

Achmatova

De Russische dichter Anna Achmatova (1889-1966) weet wat dictatuur is: zij leefde onder de repressie van Stalin. Achmatova’s gedichten verwoordden de pijn van haar landgenoten. Haar heldere, eenvoudige verzen raakten ook het gewone volk. De Amerikaans-Oostenrijkse Nancy van de Vate maakte in haar Akhmatova Songs een ontroerende verklanking van haar schrijnende poëzie.

Voor Palate Cleanser liet haar landgenote Clare Shore zich inspireren door een nachtmerrie na een periode van stress. ‘Terwijl ik in slaap val, worstel ik met demonen totdat een schreeuw van binnenuit me wekt.’ Eenmaal op straat verdwijnen de sombere gedachten als ze muziek hoort van staatmusici en een repeterend koor.

In haar cantate Voices of Women bezingt de Amerikaans-Oostenrijkse Nancy van de Vate o.a. het verdriet van oude vrouwen die geen plaats meer hebben in de maatschappij. Lost Orpheus voor slagwerk en cimbalom van de Tsjechische Ivana Loudová is geïnspireerd op de gelijknamige held uit de Griekse mythologie wiens geweeklaag over de dood van Eurydice de Bacchanten zo irriteerde, dat ze hem aan stukken scheurden.

Luisteren
De Os in tijden van Corona, aflevering 26, zondag 2 mei 2021 tussen 17 en 18 uur.