spinner

Glenn Branca

do 21 jun 2018
Thema: Crosslinks | Hedendaags | Modern
Componist: Glenn Branca

Twee nachten lang staat de Concertzender stil bij het overlijden van Glenn Branca.

De Amerikaanse componist en gitaarpionier Glenn Branca is op 13 mei overleden op 69-jarige leeftijd. Een ware avant-gardist, die duizelingwekkende composities schreef voor honderden gitaren en experimenteerde met microtonale stemmingen.

Legendarisch zijn Branca’s albums ‘The Ascension’, ‘Lesson No. 1’ en ‘Symphony No. 1’, waarin hij de rauwe impact van de rock combineerde met de gestileerde schoonheid van minimal music. In zijn ‘Symphony No. 3: Gloria’ slaagde Branca erin om reine stemmingen in zijn complexe muziek te verweven. Op latere leeftijd componeerde Branca ook voor symfonieorkest wat meesterwerken als de balletmuziek ‘The World Upside Down’ en ‘Symphony No. 9 (L’Eve Future)’ opleverde. Zijn laatste symfonie, Symphony No. 16 (Orgasm) voor honderd gitaren ging in 2015 in première in Parijs. In Nederland was hij de laatste jaren geregeld te gast onder meer met zijn Glenn Branca Ensemble in Den Haag (State-X New Forms) en Amsterdam (Haperende Mens).

Over twee nachten verdeeld brengt de Concertzender een weids opgezet eerbetoon aan de uitzonderlijke muziek van Glenn Branca. Woensdagnacht 20 juni (1.00-7.00 uur; online te beluisteren via www.concertzender.nl) en woensdagnacht 4 juli (1.00-7.00 uur) klinken vrijwel al zijn belangrijke werken, waaronder zijn symfonieën, The Ascension serie en ouder werk/songs. De samenstelling is in handen van Kees van de Wiel en de presentatie is van Guy Livingston.