spinner

Hoe klinkt een landschap? Op stap met Stijn Demeulenare

zo 29 aug 2021
Thema: Hedendaags
Componist: Stijn Demeulenaere

Woensdagavond 8 september tussen 8 en 10 hoeft u nergens heen. Dat hebben wij al voor u gedaan. Duik mee in de diepe klanklandschappen van Stijn Demeulenaere uit Brussel. Sinds elf jaar maakt Demeulenaere klankinstallaties. Met die geluidslandschappen – soundscapes, in goed hedendaags – laat hij luisteraars de omgeving ervaren via de oren. Hoe klinkt een landschap?

De fascinatie voor geluid begon bij Demeulenaere tijdens zijn studie sociologie en zijn werk als radiojournalist. Puur geluid, het alleen luisteren naar geluid, laat ruimte voor inleving en interpretatie. En daarbinnen schept Demeulenaere artistieke vormen, om luisteraars nieuwe ervaringen te laten opdoen en te confronteren met onze eigen identiteit en geschiedenis. Te voelen wie we zijn, en waar, door om ons heen te horen. Hoe een omgeving in ons resoneert, en vice versa.

Voor zijn geluidssculpturen maakt Demeulenaere veel gebruik van veldopnamen. Of zoals die in de muziekwereld ook wel genoemd worden: ‘field recordings’. Niet te verwarren met natuuropnames, want ook geluid uit steden en huizen speelt bij Demeulenaere een belangrijke rol. Het gaat om de ruimte, als geluidsbron en als plek waar geluid beleefd wordt. Uiteindelijk wordt een soundscape zelf ook weer omgevingsgeluid. Demeulenaere onderzoekt hoe geluid ruimte betekenis geeft en omgekeerd.

Het wordt op 8 september dus een avond met omgevingsgeluid en wat dat omgevingsgeluid met jou persoonlijk doet. Wat roept het bij je op? Welke herinnering popt op? Wat vertelt het geluid over je zelf? Een andere beleving, dat wordt het Thema programma sowieso. Kikkers, onder water knabbelende wezens, een huis vol kamers, een persoonlijk gedicht, porselein, de Zuidfoor, en plots zomaar …… uw eigen woonkamer, uw eigen straat of achtertuin.

Thema ‘Stijn Demeulenare is live te beluisteren op een locatie van uw keuze en wordt uitgezonden vanuit de studio in Utrecht, op woensdag 8 september vanaf 20 uur.