spinner

In Memoriam || Pauline Anna Strom

vr 12 mrt 2021

Woensdag 17 maart, 23:00 uur, in Electronic Frequencies Pauline Anna Strom.

Onlangs verliet op 74-jarige leeftijd de elektronica pionier Pauline Anna Strom onze planetaire energie. Zij verruilde die voor een andere, meer kosmische hoedanigheid, met als doel ons alsnog te kunnen voorzien van positieve energie. Deze vorm van retoriek is natuurlijk deels schertsend, maar past wel in de lijn van Pauline’s levenslange inzet ten behoeve van het welzijn van haar medemens.
Het nieuws van haar overlijden werd op 14 december j.l. bevestigd door haar label RVNG Intl.

Ondanks haar visuele beperking (zij was blind geboren) was zij perfect in staat om complexe synthesizers te bedienen. Via een Tascam-viersporen recorder legde ze haar vroegere werk vast. De eerste release ‘Trans-Millenia Consort’, uitgebracht in 1982 zou er voor zorgen dat verder werk onder de titel van haar debuut zou worden verspreid.
Over muziek zei zij als volgt: “Toen ik kennismaakte met synthesizers, werd ik verliefd op elektronische muziek.” “Ik had het gevoel dat elektronica het vermogen om te creëren vanuit je verbeelding vergroot.”
Er volgden nog een LP en vijf cassettes onder de naam Trans-Millenia Consort. Tot 1988. Daarna viel het stil. Ze nam afscheid van het maken en uitbrengen van muziek en verkocht het merendeel van haar apparatuur. Paula, voor de ingewijden, zou zich vanaf nu volledig toeleggen op haar spirituele ontwikkeling.

De in 1946 geboren Amerikaanse Pauline Anna Strom was naast muzikant en componist ook ‘healer’. Blind geboren koos zij voor een teruggetrokken bestaan. Vanuit haar appartement in San Francisco leefde zij met haar twee geliefde dinosaurus huisdieren (red: iguana’s) Little Soulstice en Ms. Huff, van waaruit zij ook haar praktijk als spiritueel genezer beoefende.

De in 2017 door het Amerikaans RVNG Intl uitgebracht overzichtswerk ‘Trans-Millenia Music’ zorgde voor hernieuwde aandacht voor Pauline’s muzikaal pad. Het stimuleerde om weer werk te creëren. Na 30 jaar maakte zij een nieuw album welk onlangs, wederom door RVNG Intl, werd uitgebracht. Met de titel ‘Angel Tears In Sunlight’ laat zij een werk achter inhoudelijk aansluitend op haar gehele oeuvre. Helaas mocht zij de release zelf niet meer meemaken.
Strom droeg ‘Angel Tears In Sunlight’ op aan haar vriend John Jennings, die stierf tijdens het maken ervan, en zei dat ze het album de titel gaf om de optelsom van het verwerken van leven en verlies weer te geven. “Sunlight represents what we’re coming into. You bring the sadness with you, but you’re also prepared for the blessing of the new.” Pauline Anna Strom (R.I.P.)

Klik hier door naar de uitzending van Electronic Frequencies op woensdag 14 maart om 23:00 uur.