Search for:
spinner

Jazzmedewerker Jaap Lüdeke overleden (1935-2009)

wo 11 nov 2009

Met grote verbijstering en droefenis vernamen wij dat onze zeer gewaardeerde jazzmedewerker Jaap Lüdeke op 9 november j.l. is overleden aan de gevolgen van leukemie.
Jaap was in veel opzichten een grootheid binnen de vaderlandse jazzwereld als jazzkenner, radiomaker en scribent. Voor de Concertzender stelde hij vanaf 1996 zijn programma ‘Lüdeke Straightahead’ samen, dat hij ook zelf presenteerde. Een paar jaar geleden besloot hij aan die titel een vraagteken toe te voegen omdat hij ook meer experimentele jazzuitingen aan bod liet komen als gevolg van zijn avontuurlijke belangstelling.
Maar zijn activiteiten omvatten veel meer: hij was zelf in de jaren 50 een bevlogen altsaxofonist en fluitist en trad met zijn kwartet op bij diverse festivals.
Toch koos hij niet voor het muzikantenbestaan, maar werd purser bij de KLM. Dat stelde hem in staat om regelmatig in de V.S. te verblijven, waar hij contacten onderhield met veel bekende musici en platenfirma’s, en dus over actuele informatie kon beschikken.
Hij was correspondent voor het Amerikaanse blad Down Beat, mede-producent van NOS jazz-festivals in Loosdrecht en Laren, de jazz-show van AVRO-radio, en belangrijke steunpilaar van het digitale blad Jazzflits. Ook was hij 30 jaar lang als presentator verbonden aan het North Sea Jazz Festival waar zijn kennis van zaken en onberispelijke voordracht alom werden bewonderd.
Een typerende anecdote: tijdens een van de concerten in Den Haag brak er brand uit in een keuken, de Jan Steen zaal moest zo snel mogelijk worden ontruimd. Als gevolg van zijn opleiding als purser slaagde Jaap erin om de zaal zonder paniek en rustig in een mum van tijd leeg te krijgen.
We zullen hem erg missen vanwege zijn enthousiasme, kundigheid, intelligentie en warme persoonlijkheid. Wij wensen zijn vrouw en andere naasten veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.