spinner

Laatste Herkansing voor Hummel

zo 4 feb 2018

Programmamaker Thijs Bonger dook 38 keer in leven en werk van Johann Nepomuk Hummel in de reeks Herkansing voor Hummel. Aan elke serie komt een eind, zo ook aan deze. Op dinsdag 6 februari om 19.00 uur zijn we toe aan de laatste aflevering. Bonger daarover:

“Verbazing over de schoonheid van een totaal onbekend strijkkwartet via de autoradio leidde tot drie jaar diepgaand onderzoek, een wereldwijde jacht op publicaties en cd’s met zijn muziek en … 38 uur radio, onder de titel Herkansing voor Hummel.”

Johann Nepomuk Hummel (1778-1837) was ooit de beroemdste componist van Europa, maar vrij snel na zijn dood raakte hij in vergetelheid.

De 38ste aflevering gaat over de nadagen van de componist. Ondanks zijn gezondheidsproblemen vloeien er nog wel wat composities uit Hummels pen. Hij schrijft een interessante, en deels baanbrekende, serie piano-etudes, op.125. Het werd een groot voorbeeld voor Chopin, die een enorm bewonderaar van Hummel was. U krijgt een selectie eruit te horen, met een enkele verwijzing naar etudes die Chopin op die van Hummel heeft geënt. En een elegant en virtuoos werk voor viool en piano.