spinner

Leve Beethoven!

wo 27 nov 2019
Thema: Klassiek

De Concertzender pakt het 250e geboortejaar van Ludwig van Beethoven groots aan en en zendt in 2020 al diens werken tenminste éénmaal uit. Hoe gaan we te werk? Het wordt een bonte mengeling van genres. We werken niet chronologisch, maar per compositiesoort. Zo wisselen we orkestwerken af met liederen, pianosonates met canons en vioolsonates met volksliedbewerkingen.

Per week wordt een deel van Beethoven compositorische arbeid uitgezonden. Dinsdag tot en met vrijdag zijn dat complete werken zonder al te veel gesproken woord, op maandag wordt een Nederlandse deskundige op dat specifieke genre bevraagd over zijn of haar affiniteit met Beethovens muziek. Daaronder zijn Willem Brons. Paul Korenhof, Geoffrey Madge, Han de Vries, Hannes Minnaar, Maarten Koningsberger, Elly Ameling en Rien de Reede.

In de loop van het jaar zullen ook bijkomende verschijnselen belicht worden, zoals het proces met Beethovens neef Karl, zijn invloed op musici van nu en de veranderlijke uitvoeringspraktijk van Beethovens oeuvre.

Vernieuwer
Ludwig van Beethoven geldt als grote vernieuwer in muziekgeschiedenis. Oorspronkelijk stevig geworteld in de Weense klassieke traditie, maakt hij zich daarvan los in zijn latere werken, met gedurfde harmonieën en experimenten met het aantal delen van werken.

Beethoven werd waarschijnlijk geboren op 16 december 1770 in Bonn. We leiden dat af uit de omstandigheid dat baby Beethoven op 17 december werd gedoopt, een in die tijd gebruikelijke voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat een zuigeling als heiden zou overlijden. Beethovens dood in 1827 is daarentegen uitvoerig gedocumenteerd. Dat was op 26 maart in Wenen, waarheen hij in 1792 verhuisde om in het toenmalige centrum van de muziek te zijn.

Colofon
Het Beethoven project van De Concertzender staat onder eindredactie van Aukelien van Hoytema en Robbert Jan de Neeve.
Productie: Aukelien van Hoytema, Robbert Jan de Neeve, Henk Hylkema en Sem de Jongh.
Presentatie: Pauline Verburg, Stef Lokon, Rahul Gandolahage en Evert Jan Nagtegaal.
Technische realisatie: Aart Veerman, Marco Wensveen, Jan uit het Broek en Walter Belaert.

Luisteren
Vanaf 1 januari 2020 elke week van maandag tot en met vrijdag tussen 10 tot 11 uur.