spinner

Vriendenlezing door Leo Samama

do 25 mei 2023

We bedanken de Vrienden die ons elk jaar weer steunen met een financiële bijdrage! Speciaal voor deze donateurs geeft programmamaker Leo Samama woensdag 21 juni een intrigerende lezing met als thema: alle muziek is altijd hedendaags. Ben of word je dit jaar Vriend ? Meld je dan aan voor de lezing via vrienden@concertzender.nl. Lees verder…

Lezing

Aan de hand van luister- en denkvoorbeelden gaat Leo Samama in op de merkwaardige constatering dat alle muziek altijd hedendaags is. We kunnen nu eenmaal niet in het verleden luisteren. De muziek van Machaut, Monteverdi of Mozart is voor onze oren en ons brein net zo hedendaags als die van Manneke, de Marez Oyens of Martynov.

We kunnen wel naar het verleden luisteren, bijvoorbeeld naar een geluidsopname uit 1920 of 1970. Maar niet in het verleden. En omdat er van uitvoeringen uit de tijd van Beethoven of Bach geen geluidsopnamen bestaan, kunnen we dus ook nooit de klank daarvan – dus zoals die toentertijd geklonken heeft – ervaren. We blijven bannelingen van onze eigen tijd.

Leo Samama is componist en musicoloog. Hij heeft boeken geschreven over uiteenlopende deelonderwerpen in de klassieke muziek. Voor de Concertzender maakt hij het programma ‘Het Strijkkwartet’.

Datum:   woensdag 21 juni 2023
Tijd:        14:00 – 16:00 uur
Locatie:   Theater Kikker (Foyer)
Ganzenmarkt 14
Utrecht
Aanmelden: vrienden@concertzender.nl