spinner

Nieuw bij Crosslinks: Re:light en Resonator

do 27 aug 2020
Thema: Crosslinks

Crosslinks draait goed. Onze programma’s worden steeds meer beluisterd op het internationale radio-podium. En dus vragen buitenlandse producenten ons geregeld of ze mogen aansluiten bij het Crosslinks team. De wereld van de nieuwe muziek is nu eenmaal een wereldwijd gebeuren dat zich vooral via digitale platforms en netwerken verspreid. En natuurlijk kijken we serieus naar zich daar allemaal afspeelt. Maar we zijn ook selectief, zeker als het gaat wat artistiek interessant is en past bij de Concertzender. We volgen de actualiteit, maar gaan niet mee in hypes of commercieel aantrekkelijke genres, in met name de pop cultuur. We proberen onderscheidend te blijven, met producties die je niet zo snel kan beluisteren via andere kanalen.

Re:light
In september gaan we van start met Re:light. Een nieuw programma dat een podium wil zijn voor network-radio producties. Uitzending: iedere tweede donderdag van de maand, om 23:00 uur. Radioproducties, die ook via andere platforms te beluisteren zijn. En altijd met de focus op nieuwe eigentijdse avontuurlijke muziek. De eerste uitzending is op 10 september, met een speciaal voor de Concertzender gemaakte serie programma’s van Nico de Rooij.

Nico De Rooij
Nico de Rooij is sinds 20 jaar werkzaam voor uiteenlopende componisten, als vormgever en lichtontwerper. In het proces van de realisatie van de visuele aspecten van live voorstellingen is het voor De Rooij van belang zich te verdiepen in het werk en gedachte patronen van de componisten, om tot een gepast beeld bij de muziek te komen. Daarnaast werkt Nico de Rooij sinds 5 jaar als onafhankelijk radiomaker in Denemarken. In een nieuwe serie voor de Concertzender gaat Nico de Rooij in gesprek met een aantal componisten, waar hij mee heeft gewerkt. Nu met het doel de luisteraar zich een beeld te laten vormen over deze componisten, hun achtergronden en interesses.

Sinds zijn jeugd is Nico de Rooij gefascineerd door muziek. Zijn grootmoeder was violiste, zijn vader speelde in het Nederlands ballet orkest (nu bekend als Holland Symfonia) en begeleide talloze producties van het Nederlands Dans Theater en het Nationaal Ballet. Zijn grootvader was Jazz pianist, die ondermeer met Coleman Hawkins samen speelde en aan de basis stond van de eerste grammofoon opnames voor de Jazz muziek in Nederland. Naast het feit dat De Rooij zelf verschillende muziek instrumenten leerde bespelen, heeft hij een grote fascinatie voor vormgeving in de podiumkunsten en heeft daar zijn studie op georiënteerd.

Samenwerkingen vonden ondermeer plaats met Olafur Arnalds, Nils Frahm, Rival Consoles, Sasha Zamler Carhart, The Residents, David August, Maxim Shalygin, Julian Hetzel, John Grant, Johann Johansson, Martin Ptak en Efterklang. Daarnaast heeft hij lichtconcepten gerealiseerd voor muziekfestivals als Rewire Festival, Crossing Border Festival,Todays Art Festival, Dockville en P.E.O.P.L.E.


Resonator
Vanaf zondag 27 september om 20:00 uur begint nog een nieuw programma van de Crosslinks redactie. Vanuit Athene duikt de Griekse componist Yannis Kotsonis met zijn programma Resonator maandelijks in de wereld van de eigentijdse elektronische muziek. De Resonator mix draait om electro-acoustische fragmenten, geïmproviseerde geluiden, vreemde liedjes en auditieve absurditeiten. Yannis Kotsonis is behalve componist voor theater producties, video, multimedia installaties en films ook docent media, film, filosofie en sound-design op diverse universiteiten wereldwijd. Een deel van zijn eigen composities zijn ondertussen verschenen op zeven solo-albums. Kotsonis eigen muziek wordt omschreven als verwonderlijk asymetrisch en rauw qua klankstructuren. Samen met de programma’s Space Exposure en DreamScenes gaat Resonator een vast waarde worden op de zondag om acht uur ’s avonds.

En om een tipje van de sluier op te lichten, is hier een gastbijdrage van Yannis Kotsonis in het programma Kraak Helder van 24 september 2017.