spinner

Nieuw op de Concertzender: Panorama de Leeuw

wo 1 okt 2014
Thema: Hedendaags

Vanaf woensdag 1 oktober 2014 gaat Thea Derks het programma Panorama de Leeuw verzorgen bij de Concertzender. Aan de hand van haar in maart 2014 verschenen biografie Reinbert de Leeuw: mens of melodie volgt zij hierin het muziekspoor van deze pianist, componist en dirigent, die veel heeft betekend voor het Nederlandse muziekleven en daarin nog altijd een prominente positie inneemt.

(foto: Co Broerse, 2007) 


De uitzendingen volgen zoveel mogelijk de chronologie van De Leeuws muzikale ontwikkeling, waarin echter ook ruimte is voor associatieve verbanden. Per aflevering klinken composities in verschillende stijlen en bezettingen, zodat variatie en toegankelijkheid gewaarborgd zijn.

Zo ontstaat een rijk geschakeerd beeld van de enorme veelzijdigheid van Reinbert de Leeuw, die niet alleen de vroege pianomuziek van Erik Satie op de kaart zette, maar ook de tegendraadse composities van Charles Ives, de spirituele muziek van Olivier Messiaen, de ragfijne klankwereld van Sofia Goebaidoelina en de radicale toontaal van Galina Oestvolskaja.

 

Het programma is samengesteld door musicologe en publiciste Thea Derks. Zij schetst in haar biografie Reinbert de Leeuw, mens of melodie een evenwichtig beeld van een onvermoeibare muziekpionier. Derks plaatst hem in de context van zijn tijd: de turbulente jaren zestig, de weg naar de top, zijn samenwerking met toonaangevende componisten als Messiaen en Ligeti, de discussies over zijn rol als ‘kunstpaus’. 

 

Uitzending: vanaf woensdag 1 oktober elke eerste woensdag van de maand, 21.00-22.00 uur.