spinner

Nieuwe programmering: de kracht van de Concertzender

vr 14 jun 2019
Thema: Algemeen

Per 20 juni krijgt de Concertzender een nieuw format. Er komt een horizontale programmering met op hetzelfde moment van de dag vergelijkbare programma’s.

Bekijk hier het nieuwe schema

Nieuw en vertrouwd
Overdag herkenbare, voornamelijk klassieke muziek (oud, klassiek, modern, hedendaags), en ‘s avonds doorwrochte en thematische programma’s. Zo hopen we onze kracht en uniciteit beter voor het voetlicht te brengen: het ongehoord repertoire en de grote kennis van zaken.

Mensen zijn gewoontedieren en houden van voorspelbaarheid, al dan niet licht gekruid met aangename verrassingen. Bij een radiozender is het voor de luisteraar het fijnst als zij niet een programmeringsschema hoeft te onthouden dat elke dag op elk tijdstip anders is. Zo luisteren we niet naar radio. Als we de radio aanzetten willen we niet teleurgesteld worden in onze muzikale verwachtingen. Want dan schakelen we niet meer in.

Deze nieuwe programmering is zo gemaakt dat er zo min mogelijk ‘afhaakmomenten’ zijn. Radio moet immers doorstromen. Overdag komen er deels non-stop programma’s met mainstream-repertoire – in de betekenis die de Concertzender daaraan geeft, veel breder dan voor andere zenders. We geven prioriteit aan eigen opnamen en originele, inventieve en redactioneel intensieve programma’s.

Meer eigen opnames
Onze eigen opnames krijgen een belangrijke plaats. Het unieke aan de Concertzender is de collectie eigen opnamen die inmiddels 30 jaar van het Nederlandse muziekleven beslaan. In het nieuwe format stellen we een nieuwe plek en een verdere uitbreiding voor van het programma Concertzender Live.

De nieuwe programmering ziet er als volgt uit: overdag een herkenbare, voornamelijk klassieke muziekzender (oud, klassiek, modern, hedendaags), ‘s avonds ruimte voor doorwrochte en thematische programma’s. Deze (semi-)liveprogramma’s komen alle online te staan, waar ze weer een eigen leven kunnen leiden, via On Demand of een themakanaal. In het weekend is er een afwijkende programmering, die enigszins lijkt op het huidige: zaterdag een accent op jazz, zondag de caleidoscopische flow. Op beide dagen wordt goed gelet op ‘doorluisterbaarheid’.

Toegankelijke ochtendprogrammering
‘Radio is een medium van de lange adem. Ik hoop dat steeds meer mensen ontdekken wat voor moois de Concertzender te bieden heeft’, zegt Concertzender-directeur Sem de Jongh. ‘Nu we met een toegankelijke ochtendprogrammering beginnen, overigens zonder de Concertzender-principes te verloochenen, denk ik dat dit zal gaan lukken. Misschien niet van de ene op de andere dag, maar als we volgend jaar een groei van 10 procent hebben in de ochtenduren ben ik een tevreden mens.’

‘Het is erg leuk en uitdagend de nieuwe Ochtendeditie mede samen te stellen,’ vindt Niklaas Hoekstra, medeverantwoordelijk voor de nieuwe ochtendprogrammering. ‘De kunst is de luisteraars mee te nemen, maar ook te verrassen met muziek uit verschillende periodes. Als het dan ook nog lukt om elke uitzending een bepaald thema mee te geven, ben ik helemaal tevreden. De steeds maar groeiende muziekdatabase van de Concertzender is hierbij een bron van inspiratie.’