spinner

November Nieuwe Muziek Festival Maand.

wo 27 okt 2021
Thema: Crosslinks

Het mag weer en dat zullen we weten: in November presenteren we maar liefst drie festivals met eigentijdse muziek presenteren. November Music, FAQ Festival en Le Guess Who? En de Concertzender maakt tijdens alle drie de festivals live opnames!

Dat gaat naar Den Bsoch toe
In Den Bosch staat November Music op het punt van starten. Het festival begint op 5 november met een gloednieuwe dodenmis onder de noemer Bosch Requiem. Het festival presenteert al sinds 2017 een heus Bosch Requiem. Dit jaar is het requiem geschreven door de jonge Iraaks-Nederlandse componist Haar Tawfiq. November Music duurt van vrijdag 5 november tot en met zondag 14 november. Op het festival programma staan concerten van onder andere Jacob TV, Michel van der Aa, het Ragazze Quartet en het Cello Octet Amsterdam.

 

FAQ @ the Concertzender
Ook het jaarlijkse FAQ Festival (ook al in Den Bsoch, wat is dat toch?) krijgt een plek binnen de programmering van November Music. FAQ begint een dag eerder (op 4/11 dus) met een concert in de Willem Twee Toonzaal van Ensemble Klang, Carol Robinson, Éliane Radigue en Michel Marion. De FAQ-finale is zaterdag 6 november, met optredens van onder andere Jan Jelinek, Oren Ambarchi en Jonny Nash.

 

Wie dan: Le Guess Who!
Van 11 tot 14 november zijn echte muziekliefhebber te vinden bij Le Guess Who? in Utrecht. Een slag om de arm, maar zoals de Covid-19 vlag er nu bijhangt kan het festival dit jaar weer als vanouds plaatsvinden op veel verschillende locaties overal in de stad. Er zijn nog enkele beperkingen, zoals minder capaciteit in de zalen en een nachtelijke sluitingstijd van 12 uur. Maar de muziek is grensverleggend en ook dit jaar weer overweldigend en afkomstig uit alle hoeken en gaten van de wereld.

Gedurende vier dagen neemt Le Guess Who? de stad Utrecht over. De gigantische line-up  zal de popzalen, theaters, kerken, oude fabriekspanden en werfkelders bevolken. Satellietevenementen zoals exposities, installaties, filmvertoningen, sessies, markten en gratis muziekprogrammering nemen bezit van Utrechtse horeca, pleinen, filmhuizen, galeries en de verborgen hoeken van de stad. Le Guess Who? focust op artiesten die de grenzen van genres opzoeken én verleggen. Naast eigenwijze popmuziek wordt onder meer niet-westerse muziek, (free)jazz, avant-garde, folk, krautrock, psychedelica, drone, ambient en modern gecomponeerd gepresenteerd, met veel mengvormen en kruisbestuivingen tussen de genres.

 

Gastcuratoren
Elke editie jaar betrekt Le Guess Who? gastcuratoren bij het samenstellen van de programmering. Zo zijn dat dit jaar onder andere Midori Takada, Lucrecia Dalt en Matana Roberts. Ook is muzikale duizendpoot Phil Elverum aangetrokken als curator. En nu wil het toeval dat we bij de Concertzender op 3 november starten met een Popart serie over Elverum, waarin zijn gehele oeuvre voorbij komt. Luisteren dus, onder het festivallen.

URL: Phil Elverum #1 Woensdag 3 november om 22:00 uur:

Concertzender Live Who
Op woensdag 10 november maken we Concertzender Live uitzending met opnames van Le Guess Who? die niet zijn uitgezonden. Pareltjes zijn het, dus luisteren tussen 20:00  en 22:00