spinner

Ondertussen, honderd jaar geleden…

ma 27 jul 2020
Thema: Modern
Componist: Maurice Ravel

Sportclub Heerenveen wordt opgericht. Een afsplitsing van de socialisten neemt een andere naam aan en gaat verder als communist. En vliegveld Waalhaven bij Rotterdam wordt in gebruik genomen. Maar welke muziek werd er precies een eeuw geleden gecomponeerd? Het antwoord serveren we een keer per maand uit in het programma De Vorige Eeuw van de Concertzender.

Rijke oogst

1920 was niet het meest magere jaar in de muziekgeschiedenis. Denk aan Pulcinella, van Igor Stravinsky. De 14-jarige Dmitri Sjostakovitsj schreef vijf preludes voor piano en debuteerde als componist. Maurice Ravel liet horen wat je met een wals kunt doen in zijn beroemde ‘Poème choréographique pour orchestre’: La Valse. En Darius Milhaud zette een rund op het dak in Le boeuf sur le toît.

In het programma komen ook obscuurdere werken aan bod. Zoals een orkestrale suite uit een satirische opera van Leos Janácek met de prachtige titel: ‘De uitstapjes van meneer Broucek naar de maan en de 15e eeuw’. Broucek betekent ‘kevertje’ in het Tsjechisch. De hoofdpersoon is een botte huisbaas in Praag die een serie fantastische avonturen beleeft, voornamelijk als gevolg van overmatig drankgebruik. Elke uitzending stelt één land of regio centraal. Inmiddels zijn Frankrijk, Rusland, Midden-Europa, Duitsland en Oostenrijk aan bod geweest.

Op 27 augustus is het programma helemaal gewijd aan Engeland. Voor Arnold Bax was 1920 een productief jaar en u hoort pianowerken en liederen. Daarnaast klinken composities van John Ireland, Ralph Vaughan Williams en Albert W. Ketèlbey. Na augustus staan uitzendingen gepland met muziek uit 1920 afkomstig uit Scandinavië en de Verenigde Staten. Kortom: we komen de rest van het jaar wel door. En dan is het zomaar opeens 2021. U voelt zelf vast al aankomen welke goede voornemens de programmamakers dan hebben.

 

Luisteren

De vorige eeuw. Gecomponeerde muziek uit 1920: 6 en 20 augustus tussen 20 en 21 uur.