Search for:
spinner

Opera in de 20e eeuw: Flight

zo 26 jan 2020

Kent u Spielberg? Bijna iedereen kent zijn film ‘The Terminal’ (2004) met Tom Hanks. Het verhaal gaat over een man die vastzit op een vliegveld, omdat hem de toegang wordt ontzegd tot de Verenigde Staten. Hij kan ook niet terug naar zijn thuisland, omdat daar tijdens zijn vlucht een revolutie is uitgebroken.

Klem
Maar wist u ook dat er jaren eerder al een opera bestond met dit verhaal? Het gaat om de opera ‘The Flight’ (1998) van de Britse componist Jonathan Dove. Film en opera zijn gebaseerd op de waargebeurde belevenissen van de Iraniër Mehran Karimi Nasseri, die vanaf 1988 18 jaar (!) woonde in Terminal 1 van luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs. Nadat zijn identiteitspapieren werden gestolen, kwam Nasseri klem te zitten in de internationale zone achter de douane. In 1999 zorgde zijn advocaat voor een Franse verblijfsvergunning, maar Nasseri wilde toen zelf niet meer verstrekken uit de terminal. Dat gebeurde uiteindelijk in 2006, toen hij vanwege een onbekende ziekte naar het ziekenhuis moest.

De eerste uitvoering van Dove’s opera was in 1999, maar 2004 wordt aangehouden als het premièrejaar. Toen werd het werk opnieuw opgevoerd tijdens het prestigieuze Glyndebourne Opera Festival.

Aanbevolen opname: Jonathan Dove- Flight. London Philharmonic Orchestra o.l.v. David Parry. Met o.a. Mary Plazas (sopraan), Richard Coxon (tenor), Claron McFadden (sopraan), en Christopher Robson als Mehran (countertenor). Chandos Records CHAN 10197 (2004).