spinner

Paleis van de Weemoed: 100 jaar radio

ma 28 okt 2019

Op 6 november 1919 zond de Haagse ingenieur Hanso Schotanus à Steringa Idzerda, in de wandeling bekend als Hanso Idzerda, of kortweg Idz, het eerste Nederlandse radioprogramma uit. Uniek voor Nederland: er ontstonden al snel diverse onafhankelijk omroepen, die zenders deelden en hun eigen programmakleur hadden. Socialisten, Katholieken, Protestanten, Algemenen en Vrijzinnigen: ze hadden hun eigen amusementsprogramma’s en vaak ook hun eigen orkest.

De Radio als hoeksteen
Tot ver na de oorlog kroop gans het huisgezin bij elkaar voor legendarische programma’s als ‘De Bonte Dinsdagavondtrein’, ‘De Familie Doorsnee’ of ‘Negen heit de klok’. In de jaren zestig kwam de reclame-op. Wim Kan dreef de spot met malle STER-spotjes, terwijl vanaf een schip op de Noordzee het commerciële Radio Veronica een nieuw publiek aanboorde: jongeren.

Het Paleis van de weemoed duikt in twee afleveringen in 100 jaar radio, met grote en minder grote stemmen uit de radiogeschiedenis, met tunes, oude spotjes, zeezenders, songs én conferences. Van Snip & Snap, Henry Hall & The BBC Dance Orchestra tot de Ramblers. En met Ochtendgymnastiek, Raden Maar en het VARA Dansorkest, Cor Steyn en het mannetje van de radio. Zet u stoel gereed en kruip bij de radio.

Luisteren
Paleis van de Weemoed: 100 jaar radio, Zaterdag 6 november tussen 20 en 21 uur.