spinner

Prepare for impact: Sonic Acts

zo 2 okt 2022

Van 30 september t/m 23 oktober keert het tweejaarlijks internationale festival Sonic Acts terug in Amsterdam. Editie 2022 van de Biënnale vindt verspreid over drie weekenden plaats, met een omvangrijk programma van concerten, lezingen, performances, tentoonstellingen, filmvertoningen, workshops en meer. Hou u vast!

Op zondag 9 oktober besteedt Bob Rusche in X-Rated vanaf negen uur ’s avonds aandacht aan Sonic Acts en doet een kaartenactie. De kaartenactie betreft op 15 oktober “Preemptive Listening” in Likeminds en 16 oktober “Breathtune” in de Singelkerk. Het volledige programma van Sonic Acts staat hier.

Filmpremière Aura Satz
In Likeminds presenteert Sonic Acts op 15 oktober de nieuwe film van Aura Satz, The Future Waters of the Storm Surge. Deze korte film – gemaakt in opdracht van Sonic Acts als nieuw hoofdstuk van haar speelfilm Preemptive Listening – gaat in op waarschuwingssystemen, zoals sirenes en het luchtalarm, in het tijdperk van de door de mens veroorzaakte ecologische rampen.

De avond bij Likeminds wordt afgesloten met een optreden van de baanbrekende Canadese componiste Sarah Davachi, die een arrangement van de lange compositie Long Gradus uitvoert onder begeleiding van het experimentele hedendaagse muziekcollectief het Nemø Ensemble

Orgel acts
In de Singelkerk presenteert Sonic Acts op 16 oktober een ode aan ‘vergeten’ instrumenten en muzikale tradities tijdens het programma Breathtune. De Ierse experimentele geluidskunstenaar Aine O’Dwyer voert een site-specifieke performance uit op het orgel van de Singelkerk. Een live-optreden van Ale Hop en Tatiana Heuman, geïnspireerd op Zuid-Amerikaanse traditionele en oude artefacten, premiert en Kali Malone presenteert nieuw werk in de vorm van een trio voor cello, sinusgolven en elektrische gitaar, uitgevoerd door Stephen O’Malley en Lucy Railton.

Min of meer tegelijk met Sonic Acts vindt van 30 september tot 23 oktober de tentoonstelling one sun after another plaats, verspreid over drie locaties: W139, Zone2Source en Het HEM. Deelnemende kunstenaars en artiesten zijn onder meer Julian Charierre – genomineerd voor de Prix Marcel Duchamp 2021 – Raven Chacon – de eerste inheemse artiest die in Amerika de Pulitzerprijs voor muziek ontving – en de gevierde geluidskunstenaar en elektro-akoestische componist Tomoko Sauvage.

 

Installaties
Kunstenaarsduo Louis Braddock Clarke en Zuzanna Zgierska tonen hun nieuwe audiovisuele installatie in opdracht van Sonic Acts, als onderdeel van hun project Out of Focus dat gaat over de geologische ontwikkelingen, delfstoffenwinning en kolonialisme in Groenland. Daarnaast tonen kunstenaars Maryam Monalisa Gharavi en Sam Lavigne, ook in opdracht van Sonic Acts, nieuw werk over alle inmiddels verlaten oliebronnen in de Verenigde Staten.

Tijdens het tweede weekend van de Biënnale is er een uitgebreid programma van geluidskunst, met een breed scala aan live optredens, uitzendingen, installaties, workshops en excursies. Zo is er onder meer een drie dagen lang programma voor én met het Acousmonium; het radicale luidspreker orkest van INA GRM. Inner Ear(th) toont optredens van vooraanstaande artiesten, zoals de experimentele muzikant en mede-oprichter van Shelter Press Félicia Atkinson, Jessica Ekomane, wiens werk is beschreven als de ‘toekomst voor elektronische muziek’, en opvallende geluidskunstenaars zoals Aho Ssan, Olivia Block, Lucy Railton en Ben Bertrand. Daarnaast worden ook bijzondere reeds bestaande, speciaal voor het Acousmonium geschreven composities, opnieuw uitgevoerd, van onder meer Iannis Xenakis, Bernard Parmegiani, Jaap Vink en Beatriz Ferreyra. Naast werken die reageren op de industriële omgeving van Het HEM, onderzoekt geluidskunstenaar Samson Young met zijn werk Nocturne het idee van ‘luisteren’ in een noodtoestand, en de legendarische Britse multidisciplinaire artiest Russell Haswell bundelt zijn krachten opnieuw met Hugo Esquinca voor Cadáver Exquisito #3. Elders in Het HEM presenteert kunstcollectief Soundcamp een 54-uur durende radio-uitzending op locatie, welke te beluisteren is op de Sonic Acts-website.

Symposium
Op 15 en 16 oktober vindt er overdag een symposium plaats in Likeminds. Hoe beïnvloedt vervuiling al het levende en het niet-levende? Hoe vervuilend is de steeds verdere technologisering van de samenleving en hoe kunnen we de sporen hiervan traceren? Hoe kunnen we collectief voor elkaar ‘zorgen’ te midden van de crises waarin wij ons momenteel begeven? Vragen als deze komen tijdens het symposium Leaving Traces aan bod. Onconventionele en speculatieve inzichten komen er samen en nieuwe manieren van denken over deze ingewikkelde kwesties worden geboden. Met lezingen, presentaties en workshops van Antonia Alampi, Angeliki Balayannis, Aura Satz, Dani Admiss, Kent Chan, Kyveli Mavrokordopoulou and Agnès Villette, Nishat Awan, Mary Maggic, MELT (Isabel Paehr, Ren Loren Britton), Nerea Calvillo, Sasha Engelmann en Sophie Dyer.