spinner

Acoustic Roots

vr 16 okt 2015 21:00 uur

Trekzakharmonicaspeler Simone Bottasso is te gast in de Pieternel van de Pieterskerk Utrecht. Het programma is op 7 oktober jl. opgenomen.

Simone Bottasso begon op achtjarige leeftijd met accordeon spelen en het bestuderen van de Occitaanse en Italiaanse volksmuziek. Hij studeerde bij Riccardo Tesi, Norbert Pignol, Marc Perrone,en Silvio Peron. In 2012 studeerde hij af op klassieke fluit en in 2013 in jazz op het "Conservatorio G.Verdi di Torino", waar hij samen met Furio Di Castri, Emanuele Cisi, Giampaolo Casati en Dado Moroni studeerde. Hij schreef een proefschrift over de connecties tussen wereldmuziek en jazz en de improvisatie aspecten in Italiaanse volksmuziek.
In 2013 verhuisde hij naar Rotterdam om bij Paul Van Brugge en René Uijlenhoet van CODARTS  jazz, hedendaagse en elektronische compositie te studeren .
Als muzikant en componist heeft hij vele projecten (Duo Bottasso, www.duobottasso.com, Abnoba), Triotonico, Folk messengers, Stygiens,…) waarmee hij heeft gespeeld op verschillende jazzfestivals zowel als klassieke- en wereldmuziekfestivals: Festival Printemps des Arts de Monte-Carlo, Torino Settembre Musica, MITO, Europese Jazz Expo in Cagliari, Folkest, het Festival Interce, Festival Interceltique de Lorient, Trad It Festival (Nederland), en Sidmouth Folk Festival (UK).
In 2012 en 2013 benoemde Riccardo Tesi hem als dirigent van het orkest van het festival Sentieri Acustici van Pistoia, waar Simone zijn eigen composities dirigeerde, die waren geïnspireerd door traditionele liederen uit Toscane. In 2015 ging zijn compositie Stella Polare voor diatonische accordeon, mezzosopraan solist en kamerensemble in première in Weimar
Samen met Castagnari ontwikkelde hij in 2010 een nieuw model van diatonische accordeon MAS genaamd, waaraan hij onlangs een MIDI keyboard toevoegde, ter toepassing voor zijn studies in  elektronische muziek.
In 2015 wordt hij lid van de Samurai, een  kwintet van diatonische accordeons, gevormd door Marku Leipistu, Dave Munnelly, Riccardo Tesi en Sebastien Bertrand.
Samen met zijn broer Nicolò en Pietro Numico is hij artistiek directeur van "Folkestra & Folkoro", een folk symfonieorkest, gevestigd in Turijn. Het ensemble, in 2009 opgericht door het Bottasso Duo, wordt gevormd door 50 muzikanten en zangers die originele composities en arrangementen uitvoeren van Italiaanse volksliederen, in combinatie met hedendaagse muziek, jazz- en rockinvloeden.
www.folkestra.it

  1. Reina, Simone Bottasso
  2. Diatofonia, SImone Bottasso
  3. Pomodoro, Riccardo Tesi
  4. Magicicada, Simone Bottasso
  5. Polka Sbrando, trad.
  6. Monkerrina, Simone Bottasso
  7. Monferrina, Simone Bottasso
  8. Improvisation on a Swedish Song, Simone Bottasso

Samenstelling: