spinner

Acoustic Moods

Als er een 5de vrijdag in een maand zit, dan is Ton Maas weer van de partij met Acoustic Moods. Hij ontvangt telkens een gast uit de muziekwereld en praat met hen aan de hand van hun favoriete muziek. Deze keer is Jaïr Tchong te gast.

Jaïr Tchong (Nijmegen, 1973) is freelance cultuurjournalist, adviseur culturele projectsubsidies en programmamaker. Media waarvoor hij heeft gewerkt: o.a. De Volkskrant, Het Parool, De Groene Amsterdammer, VPRO Radio 6. Adviseur: momenteel Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (voorheen gemeente Den Haag, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Fonds Podium Kunsten). Verder heeft hij gewerkt voor: Tolhuistuin (programmamaker, o.a. concertserie QUARTET, Srebrenica Oratorium en IDFA @ Tolhuistuin 2015), Melkweg (muziekprogrammeur, o.a. serie Shuffle.Play), Muziek Centrum Nederland (projectleider wereldmuziek, o.a. WOMEX Kopenhagen 2011, Dutch Jazz & World Meeting Amsterdam 2012) en IDFA (persvoorlichter Nederland, editie 2018).

Foto: Sjahin During

Als boeker was hij betrokken bij de voorstelling Sedje Hémon – Hidden Agreements door Ensemble Modelo62, Marianna Maruyama & Andrius Arutiunian, die op vrijdag 24 mei 2019 was te zien in Stedelijk Museum Amsterdam.

Momenteel schrijft hij voor Kunsten ’92, Cultureel Persbureau, Mixed World Music en incidentele andere opdrachtgevers, zoals Jazzism, Gonzo Circus en VPRO Gids.

Het is natuurlijk onmogelijk voor Ton Maas om alle activiteiten van deze culturele duizendpoot binnen één uur te belichten, maar Ton zal hem wel het hemd van het lijf vragen, vooral aan de hand van de muziek die Jaïr meebrengt. En natuurlijk over de nieuwste activiteiten die die hij gaat ondernemen: per 1 december 2019 gaat hij werken als muziekprogrammator voor vzw kunstencentrum KAAP, in Brugge en Oostende.

Playlist:
1. Ensemble Multifoon, Gunkali #1, Indi GO, PAN Records, 2010
2. The Milk Factory, Aula, Aula, W.E.R.F. Records, 2019
3. Luiz Bonfá, Perdido de Amor, Solo in Rio, Smithsonian Folkways Recordings, 2005
4. Idir, Exil (dayrib), Identités, Radio Bemba/Sony, 1999
5. Waed Bouhassoun, Ya Wahiban, La voix de l’amour, Harmonia Mundi, 2008
6. Gerard Beljon, fragment uit: Planctus Cygni I, live at November Music, 2019
7. Ariel Ramirez, Credo, Misa Criolla, Phonogram, 1968
8. Paul van Kemenade with Cappella Pratensis, Hymn to whom it may concern, Stranger than paranoia, eigen beheer, 2018
9. Banda Ionica feat. Roy Paci & Cristina Zavalloni, Mi votu e mi rivotu, Matri Mia, Felmay, 2002

Samenstelling: