Acoustic Roots | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Acoustic Roots

vr 21 feb 2020 21:00 uur
Genre: Wereldmuziek
Componist: Ernst Reijseger

Deze keer ontvangt Ton Maas het gelegenheidsduo Neco Novellas en Ernst Reijseger in Acoustic Roots.

 

Neco Novellas en Ernst Reijseger zijn samengebracht door Sonja Heimann en Stan Rijven van Dutch Delta Sounds| Stichting Ritmundo. Onder de naam ‘Old Roots New Routes’ organiseren ze een aantal concerten van totaal 6 wereldmuziek bands. Drie van deze bands zijn gevormd doordat Sonja en Stan musici benaderd hadden met de vraag of zij voor deze gelegenheid samen wilden spelen. Zo is het ook gegaan met Neco Novellas en Ernst Reijseger. Twee zeer uiteenlopende musici die de uitdaging aangingen.

Op het moment dat deze aflevering van Acoustic Roots werd opgenomen, waren ze samen nog volop bezig met het ontwikkelproces van de muziek. In de aanloop naar de concerten een aantal keer per week samen muziek maken. Experimenteren en stijlen blenden, ideeën uitwerken en elkaar verbazen. Dit proces ging gewoon rustig door tijdens de opname van Acoustic Roots, de geboorte van nieuwe sounds. En daar was het Dutch Delta Sounds juist om te doen!

Singer/songwriter Neco Novellas, startte op jonge leeftijd zijn muzikale opleiding in Mozambique. Vervolgens reisde hij af naar Portugal en Rotterdam waar hij klassiek gitaar en zang studeerde. Hij is een begenadigd gitarist en een ware stemkunstenaar, die een geheel eigen stijl ontwikkeld heeft. In zijn muziek komen de invloeden uit Afrika, Portugal, Brazilië en van jazz samen. Een ware smeltkroes van invloeden dus, waarin altijd warmte en een gevoel van swing in resoneert.

Ernst Reijseger (Naarden, 13 november 1954) geldt al op jonge leeftijd als een talentvolle cellist. Als tiener krijgt hij les van barokspecialist Anner Bijlsma en gaat hij naar het conservatorium in Amsterdam. Dit verlaat hij voortijdig om zich in de wereld van de geïmproviseerde muziek te storten. Hij ontwikkelt een uiterst fysieke stijl van cellospelen met een breed vocabulaire aan onorthodoxe technieken. Meer dan andere cellisten speelt hij pizzicato, de snaren plukkend als een jazzbassist of tokkelend in de gitaarhouding. De klankkast bespeelt hij als percussie-instrument, waarbij hij inspiratie haalt uit niet-westerse muziek. Daarbij experimenteert hij voortdurend, met klanknabootsing en interactie met het publiek als belangrijke uitgangspunten. Reijseger heeft een eclectische smaak en werkt daardoor als creatief partner samen met dichters, dansers, acteurs, schilders, fotografen en filmmakers.

 

In alweer de derde editie van ‘Old Roots, New Roots’, zijn Neco Novellas & Ernst Reijseger te horen op:
vrijdag 21 februari 20:30 uur in Lantarenvenster in Rotterdam en op
zaterdag 22 februari om 20:30 uur in de Amstelkerk in Amsterdam.
Meer informatie over deze én de andere concerten van ‘Old Roots New Routes’ vind je op de website van Dutch Delta Sounds

In deze aflevering van Acoustic Roots werden tracks geboren en zelfs voor het eerst samen gespeeld. dan is het lengte van ons programma soms erg kort. Keuzes maken, ‘kill your darlings’, ja, we weten het. Dit juweeltje wilden we echter niet zomaar in de prullenbak later verdwijnen, dus hierbij als bonus track:


 

 

Samenstelling: