Bijdetijds | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Bijdetijds

Vandaag een nieuwe aflevering uit de serie waarmee de Concertzender de huidige generatie Nederlandse componisten in kaart brengt. Wie beïnvloedt wie? Wat zijn belangrijke muzikale inspiratiebronnen? En wat zijn hun drijfveren?

Elke maand zenden wij recente werken van hen uit, maar vragen wij hen ook naar één sleutelwerk dat ze dierbaar is of dat een belangrijke rol in hun ontwikkeling heeft betekend. Tenslotte vragen wij hen om voor het volgende programma in deze serie alvast een werk van een collega te laten horen. Op deze manier ontstaat er als vanzelf een canon van de nieuwste Nederlandse muziek. We beginnen deze serie met de Grieks-Nederlandse componist Nikos Ioakeim (Athene, 1978).
Toen Ioakeim 14 was schreef hij een roman die zijn ouders niet konden waarderen. Hij probeerde, zonder succes, acteur te worden in experimentele (en niet-experimentele) films. In plaats van furore te maken als rockster, doen er geruchten de ronde dat hij Muziekwetenschap studeerde, en omdat hij verdacht wordt een Hebreeuwse achtergrond te hebben, begon hij aan een scriptie over Aaron Copland die, de Heilige-drie-eenheid op zijn schouders torsend, behalve Joods ook nog eens homosexueel en links was.
In 2004 emigreerde hij naar Nederland om lid te worden van het Nederlandse proletariaat en werkte in verschillende fabrieken. Zijn ambitie om compositie te studeren werd vervuld toen hij, na bij een flink aantal conservatoria afgewezen te zijn vanwege o.a. ‘gebrek aan artistieke kwaliteit’ of ‘al teveel een gevestigde en productieve componist te zijn’, in 2005 toegelaten werd aan het Rotterdams Conservatorium.
De daarop volgende jaren had hij het voorrecht om eens per week Klaas de Vries te ontmoeten. Dankzij hem ontving hij in de herfst van 2008 een Erasmus-beurs  om bij de zonderling uit het Universum Frank Nuyts te studeren.
Nikos Ioakeim is linkshandig, (letterlijk) bijziend, is al zijn verstandskiezen kwijt, heeft een blindedarmoperatie ondergaan en een frenulectomie en leed onder twee acute niersteen aanvallen. Hij heeft een bleke huid vanwege erfelijke, maar verder onschuldige hyperbilirubinemie. Hij heeft een grote knobbel aan allebei zijn kleine tenen (die hij graag zijn ‘zesde teentje’ noemt).
Hij is een notoire boekenwurm wat een risico voor keratoconus inhoudt. Incidenteel wordt hij gediagnostiseerd met een aangeboren hartafwijking vanwege angst om op latere leeftijd verkeerd begrepen te worden. 
Het laatste nieuws is dat er behoorlijk grote knobbeltjes zijn ontdekt aan de linkerkant van zijn schildkraakbeen. 
Hij is een nachtbraker, een suikerverslaafde en vegetariër. Sinds 15 augustus 2012 is hij na 15 jaar gestopt met roken. Verder gaat alles goed met hem.
1.  Nikos Ioakeim. So real as though metaphysical.
Vlaams Sinfonietta olv. Raf de Keninck, Hans van Kerckhoven- mannelijke sopraan, Katerina Konstantourou – celesta.
Eigen opname componist 
2.  Iannis Xenakis. Aïs.
Bariton Spyros Sakkas en slagwerker Sylvio Gualda, begeleid door het Symfonieorchester des Bayerischen Rundfunks olv. Michel Tabachnik.
Col Legno WWE  20086
3.  Nikos Ioakeim. Vaesanus!
G.A.M.E. ensemble olv. Daan Janssens.
Eigen opname componist.
4.  Katarzyna Szwed. No title yet, sorry (for R.).
Hermes Ensemble
Eigen opname componist 

Samenstelling: