Concertzender Live presenteert: Utrecht Centraal | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Concertzender Live presenteert: Utrecht Centraal

ma 5 jun 2017 13:00 uur

De Culturele Zondagen en de Concertzender slaan de handen ineen.

 

Met een live radio-uitzending doet de Concertzender verslag vanaf het Concertzenderpodium op het Stadhuisplein. Live muziek en interviews zullen elkaar afwisselen. We doen geen verslag, maar laten een selectie horen van Utrechtse musici, zowel op het podium als vanuit de glazen studio ernaast.

Presentatie 1e uur: Stef Lokin & co-presentatie: Pauline Verburg.

 

13:00 – Opening vanuit de studio. Een overzicht van wat er de hele middag in Utrecht te zien en te beluisteren is. Wat beoogt Utrecht Centraal?

13:10 – podium: Continental Céili Band & Keltisch Dansje
Oorspronkelijk is een céili (uitspraak: keelie) een sociale bijeenkomst in Ierland. In Ierland én Schotland gaat het tegenwoordig vaak om een feestelijke bijeenkomst met traditionele dans en muziek. Groepsdansen staat daarbij centraal. Keltisch Dansje is een dansschool die dat soort bijeenkomsten organiseert als workshop. De band C.C.B. werd opgericht vanuit de Ierse jamsessies in O’Leary’s Irish Pub (Utrecht). De samenstelling varieert van een vijf- tot twintigtal ervaren Ierse musici met akoestische instrumenten, zoals viool, gitaar, fluit, accordeon, banjo, bodhrán (handtrommel) en uilleann pipes (Ierse doedelzak). keltischdansje.nl

13:20 – studio: Bob Rusche en het Le Guess Who festival.
Komt vertellen over zijn programma X-rated, en over het Le Guess Who festival. Wat is dit destival precies en wat is de line up van het komend festival?

13:30 – podium: De Utrechtse Muziekoorlog
‘De Utrechtse Muziekoorlog’ is een voorstelling gebaseerd op een woelige periode in de Utrechtse muziekgeschiedenis. Rond 1920 was er veel haat en nijd rond de benoeming van een nieuwe dirigent van het Utrechts Stedelijk Orkest, Jan van Gilse. Anti-Duitse sentimenten van kort na de Eerste Wereldoorlog speelden daarbij ook een rol De meest gevreesde muziekrecensent van die dagen, Willem Pijper, was het met die benoeming niet eens en klom in zijn vlijmscherpe pen. Het liep zo hoog op dat Van Gilse op den duur weigerde te dirigeren als Pijper in de zaal zat. Van Gilse en Pijper componeerden ook. Mooi uitgangspunt om muziek van ze te laten horen. Voor de uitvoering tekenen twee leden van het wereldberoemde Utrecht String Quartet en twee door hen uitgenodigde studenten van het Utrechts Conservatorium. De tekst is van Coen Cornelis en wordt gebracht door Jos Nargy en Joep Hendrikx.
utrechtstringquartet.com

13:40 – studio: Het Rosa Ensemble
Ontwikkelde mede het project De MuziekRoute, om kinderen van de basisschool vertrouwd te maken met muziek. Te gast in de studio Maite van der Marel, dirigent en projectleider; Diederik Rijpstra, trompet en Petra Ball, zang.

13:50 – podium: Holland Baroque & Eric Vloeimans, trompet
Holland Baroque is onlangs in het nieuws geweest in de schitterende verfilming door Cherry Duyns van hun zeer geslaagde poging om moderne muziek expert Reinbert de Leeuw te vragen om met hen de Matthäus Passion te doen. Dergelijke gewaagde experimenten zijn tekenend voor het ensemble. In hun nieuwste project werken ze samen met Nederlands beroemdste jazztrompettist, Eric Vloeimans, die met zijn emotionerende fluisterklanken zich ook nooit in een hokje laat stoppen van één genre. (Eric Vloeimans (03:00) en interview met Tineke en Judith Steenbrink van Holland Baroque).

hollandbaroque.com

ericvloeimans.nl

 

 

Presentatie 2e uur Louis Thörig & copresentatie Carolien Schönfeld.

 

14:00 – studio: Sured
Sjoerd Raaymakers (Sured) is Singer/Songwriter van Utrecht 2016. Hij speelt live in de studio en vertelt over zijn muziek.
suredmusic.nl

14:10 – podium: Thailo van Ree & Friends
Informatie over Thailo volgt nog.

14:20 – studio: Barend Tobé
Komt vertellen over de nieuwe serie concerten “Catharijne Classique” vanaf 5 juni en iedere zondag t/m 20 augustus in het Catharijne Convent. MariaLiederen en Pinkstergezangen.

Mitch van Essen

14:30 – podium: Mitch van Essen
Mitch, zanger van het Nederlandse levenslied, treedt elke week op, afstanden zijn voor hem geen probleem, van Emmen tot Breda, van Den Haag tot Eindhoven, maar ook in Amsterdam en Utrecht zingt Mitch onder andere in cafés, restaurants, voetbalkantines en feestzalen. Op verjaardagen, bruiloften, beurzen, communiefeesten, bedrijfsfeestjes en op campings. Binnenkort komt zijn eerste eigen single uit.

14:40 – studio: Kargadoor & Concertzender
De Kargadoor en De Concertzender zijn bloedverwanten. Zonder subsidies proberen ze op hun eigen manier een platform te bieden aan muziekliefhebbers en muziekbeoefenaars. Een vraaggesprek met Maarten Stocksen van Karagadoor en Sem de Jongh van de Concertzender.

14:50 – podium: Thijl, de Opera (piano en solisten)
De Utrechtse dirigent en componist Jan van Gilse was een van de eerste musici – hij was ook voorzitter van de BUMA – die tijdens de Duitse bezetting openlijk verkondigde dat hij niet met de Duitsers wilde samenwerken en geen lid van de Kultuurkamer wilde worden. Gevolg was dat hij werd ontslagen, moest onderduiken en dat zijn muziek werd verboden en zelfs vernietigd. Twee zoons van Van Gilse zaten tot over hun oren in het verzet en werden geëxecuteerd. In 1940 schreef Van Gilse een opera over Thijl Uilenspieghel, waarvan het verhaal zich afspeelt in de 16e eeuw, toen Vlaanderen door de Spanjaarden werd overheerst. Deze opera wordt vanaf het najaar van 2017 uitgevoerd door het Utrechts Studenten Concert met als solist o.a. Anthony Heidweiler.

15:00 – studio: Anthony Heidweiler
Zong zojuist op het podium in Thijl, de Opera en maakte een sprintje naar de studio. Anthony doet veel aan participatieprojecten. Wat zijn dat, wat beoogt hij daarmee en wie kunnen daaraan bijvoorbeeld deelnemen.
Operamakers.nl.

The Folk Road Show

 

15:10 – podium: The Folk Road Show
Het hoofdprogramma op het Concertzenderpodium is een optreden van The Folk Road Show, een internationaal muzikaal collectief dat bestaat uit vijf singer/songwriters, tevens multi-instrumentalisten uit Australië, Canada en ons land. Alle leden schrijven nummers en nemen ook beurtelings de leadzang voor hun rekening. Zij wisselen elkaar af op gitaar, banjo, mandoline, trombone en drums. Hun samenzang wordt wel vergeleken met Crosby, Stills and Nash. De groep heeft al diverse Europese tours gemaakt en een in Canada, waar ook hun debuutalbum werd opgenomen.
folkroadshow.bandcamp.com

 

Presentatie Rahul Gandolahage & copresentatie Louis Thörig

 

15:40 – Anja Volk over geheimen in de muziek
Anja is als informaticus verbonden aan de Universiteit van Utrecht en bestudeert aspecten van de muziek als: wat maakt een liedje aanstekelijk, waarom heeft herkenbare muziek veel herhalingen? Ze gebruikt computermodellen om dit soort vragen te beantwoorden. Nienke de Haan is van Studium Generale, het Podium voor kennis & reflectie van de Universiteit Utrecht, dat veel lezingen organiseert over wetenschappelijke onderwerpen voor een groot publiek.

15:55 – podium:
Info volgt.

 

Pierrot Lunaire

16:05 – studio: Ekatrina Leventhal
Zij vertelt over haar opera Pierrot Lunaire en laat uiteraard iets horen uit deze opera.
Ekatrina.nl

16:15 – podium: Terence Roelofsen, singer/songwriter
Terence Roelofsen is voor veel mensen uit Utrecht een begrip. Hij wordt ook wel eens liefkozend ‘nachtburgemeester’ genoemd. We kennen hem vooral van zijn Engelstalige liedjes. Af en toe schrijft de geboren en getogen Utrechter ook in het Nederlands. Zoals bijvoorbeeld in het liedje ‘In het midden’, over zijn stad, die hem past als zijn lievelingsjas. De clip bij het nummer is in één take opgenomen in de Domtoren. Terence kreeg een eervolle vermelding bij Giels Talentjacht.

16:25 – studio: Insomnio
Idske Bakker komt vertellen over de plannen van Insomnio en met name over hun project “Michaels Reise” van Stockhausen.

 

Jaber Fayad en Walid Ben Selim, foto: Maarten Mooijman

16:35 – podium: Walid Ben Selim & Jaber Fayad
Muziek die de Arabische wereld en het Westen probeert te verbinden. De Marokkaanse zanger Walid Ben Selim baseert zijn teksten op hedendaagse en klassieke Arabische poëzie met een sterke vrijheidsboodschap.
Jaber Fayad bespeelt de Syrische luit. Hij bouwt ze ook. In 2015 moest hij Syrië ontvluchten. Zelfs tijdens de levensgevaarlijke oversteek in een rubberboot probeerde hij het moreel van zijn medevluchtelingen hoog te houden door voor ze te zingen.

 

Presentatie laatste deel Carolien Schönfeld & copresentatie Karin v.d. Boogaert

 

16:45 – studio: UJazz
Er zijn muziekliefhebbers, die vinden dat er steeds minder aandacht is voor Jazz. Zo niet bij de Concertzender en in Utrecht. Presentatrice en programmamaker Carolien Schönfeld maakt Jazzprogramma’s voor de Concertzender. Zij neemt een gast mee om ons beter te laten kennismaken met de Utrechtse Jazz.

16:55 – podium: Klangkörper, Danibal en Rowan Hartsuiker
Danibal heeft zich als muzikant gespecialiseerd in het bespelen van de mondharp, een klein tokkelinstrument dat bij ons nog vrij obscuur is. Wereldwijd kun je gerust spreken van een opleving: zowel in traditionele muziek als in de popmuziek. Danibals spel is doorspekt van invloeden uit diverse tradities. Daarnaast is er in zijn muziek steeds meer ruimte gekomen voor keelzang, en jodelen en ander tekstloos stemgebruik.
danibal.nl
Rowan Hartsuiker zingt en speelt Mongoolse muziek op een Mongoolse viool of banjo en is gefascineerd door keelzang. Hij geeft ook workshops daarin.
rowanhartsuiker.com

17:05 – studio: Rabo Next Stage
Een project van Tivoli Vredenburg en de Rabobank om jong talent te stimuleren. Hanno Tomassen vertelt over het project. Coen Witteman is coach bij Next Stage en vertelt over zijn samenwerking met singer/songwriter Arie Buursma, die ook live in de studio zal spelen.

17:15 – podium: Van Piekeren
Van Piekeren is een Nederlandstalige (theater-)band uit Utrecht, met een zeer eigen en gevarieerd repertoire, dynamisch uitgevoerd in een semi-akoestische setting. Denk ‘Tom Waits meets Ramses Shaffy meets JJ Cale’. Jan van Piekeren, vocals, Johan Fransen, gitaar, Hans Boosman, percussie en Wouter Kronenberg, bas.
vanpiekeren.nl

17:25 – studio: Malgosia Fiebig
Een nadere kennismaking met iemand die heel Utrecht kent, maar bijna nooit te zien krijgt: Malgosia Fiebig, de stadsbeiaardier van Utrecht en Nijmegen.

17:35 – podium:
Info volgt.

17:45 – studio: Lidy Ettema & Eduard Versteege
Zij zijn respectievelijk projectleider en programmeur van Utrecht Centraal/Culturele Zondagen en blikken terug op vandaag. En komt er een herhaling?

 

Samenstelling & presentatie: