Concertzender Live | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

Concertzender Live

Live-opnames gemaakt door de Concertzender.

Brambilla en Troullos: de lyrische fagot en de serafijnse harp.

Drie zelf opgenomen live concerten in deze aflevering van Concertzender Live: het Firgunensemble speelt Glazunov en Swerts, harpiste Roberta Brambilla en fagottist Mavroudes Troullos brengen Saint-Saëns en Andrès en het sublieme Trio Alba met werk van Édouard Lalo en Klaus Dorfegger.

Mavroudes Troullos

Geprezen door Crescendo Magazine als ”een muzikant met een grote gevoeligheid” en beschreven door News Times London als ”een hoogopgeleide en bekwame fagottist”, wordt Mavroudes Troullos gekenmerkt door zijn volwassen en expressieve spel, naast zijn technisch meesterschap.

Mavroudes Troullos is één van de meest prominente fagottisten van zijn generatie. In 2019 won hij tot drie keert toe hij de eerste prijs op de ”Grand Prize Virtuoso International Music Competition”  in Parijs, Londen en Amsterdam, de tweede prijs op de ”North International Music Competition”, in 2018, Zweden, de ” Horlait-Dapsens Prijs 2018” in België. en in 2018 werd hij benoemd tot ”Ambassadeur van het Koninklijk Conservatorium Brussel”.

Naast zijn optredens doceert Mavroudes Troullos sinds 2018 fagot en kamermuziek aan de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Sint-Pieters Woluwe Brussel en is hij doctoraatsonderzoeker in de kunsten aan de LUCA School of Arts. Veel grote componisten hebben werken aan hem opgedragen, onder wie Philippe Hersant.

Troullos, geboren in Nicosia, Cyprus, in 1992 in een familie van muzikanten, begon op dertienjarige leeftijd fagot te spelen en hij was pas achttien toen hij zijn eerste soloconcert kreeg met het virtuoze concert voor fagot en orkest van C.M. van Weber. Later studeerde hij in Athene, Leipzig en Brussel.

De recitalpartner van Mavroudes Troullos is Roberta Brambilla, harp.

Roberta Brambilla

Roberta Brambilla, in 1992 geboren in Cagliari (Italië) in 1992, begon haar studie op achtjarige leeftijd in haar geboorteplaats. Ze studeerde af (Bachelor) in 2011 aan het Conservatorium ‘G. Verdi’ van Turijn waar ze haar masterdiploma harp met de hoogste onderscheiding behaalde. Roberta Brambilla heeft verschillende harpconcoursen gewonnen en heeft met verschillende orkesten in Europa samengewerkt als solist en in het orkest. Sinds 2014 is ze vaste gast bij het Belgian National Orchestra en het Antwerp Symphony Orchestra.

Het Firgun Ensemble

Het Firgun Ensemble is een ensemble bestaande uit Jeroen Vrancken (klarinet) – eerder Emile Sauvagie- , Ludovic Bataillie (viool), Ciska Vandelanotte (viool), Audinga Musteikyté – eerder Jasmien Van Hauthem (altviool) – en Karin Broeckhove Ibarra (cello).

Ze specialiseren zich in het repertoire dat geschreven is voor klarinet en strijkkwartet. Het ensemble is ontstaan in het voorjaar van 2017 uit studenten, maar vooral ook vrienden van de koninklijke conservatoria van Antwerpen en Brussel. Na intensieve coaching bij onder meer Gilles Millet (Danel kwartet), Amy Norrington (Oxalys), Tony Nys  (Malibran Quartet), Erik Schumann (Schumann Quartet), Wouter Vossen (Storioni Trio) en Nicola Boud specialiseren ze zich momenteel aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) te Amsterdam en het Orpheus Instituut te Gent.

Het Firgun Ensemble viel meerdere malen internationaal in de prijzen. In januari 2018 kregen ze de eerste prijs van het Nederlandse Storioni Willem Twee Concours op hun naam, samen met de publieksprijs. Als bekroning hiervoor werden ze uitgenodigd door NPO Radio 4 om hun radiodebuut te maken vanuit de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Intussen zijn ze een graag geziene gast op tal van internationale podia.  Zo traden ze reeds op tijdens het prestigieuze Grachtenfestival in Amsterdam, het Arte Amanti Festival en de NJO Muziekzomer. Ze speelden recitals in Muziekgebouw Eindhoven, de Toonzaal ‘s Hertogenbosch, Podium Klassiek Eindhoven, De Singel in Antwerpen en het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel. Verder waren ze reeds te horen op Musiq’3 en NPO Radio 4. Het Firgun Ensemble is verbonden aan de Nederlandse organisatie Kunst in de Kamer.

‘Firgun’ is een onvertaalbaar woord uit het Hebreeuws en betekent zoveel als: ‘Blij zijn om het geluk dat een ander te beurt valt’.

Trio Alba

Jeugdige frisheid, passie op het podium en speelkwaliteit gebaseerd op diepgaande kennis van klankontwerp en kamermuziek. Zo kan de muzikale drie-eenheid worden omschreven, die sinds 2009 te horen is als Trio Alba.

Het trio werd opgericht door de Duitse violiste Livia Sellin, de Chinees-Oostenrijkse pianist Chengcheng Zhao en de Italiaans-Oostenrijkse cellist Philipp Comploi. Ze studeerden met prof. Chia Chou kamermuziek het muziekconservatorium van Graz.

Het trio neemt een belangrijke plaats in in de internationale kamermuzieksien.

Het ensemble wordt tijdens zijn concertreizen ondersteund door het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken sinds het in 2016 werd geselecteerd voor het programma ‘New Austrian Sound of Music’.

Het Trio Alba heeft vier cd’s opgenomen op het Duitse klassieke muzieklabel “Musikproduktion Dabringhaus und Grimm” (MDG): de pianotrio’s van Felix Mendelssohn-Bartholdy, het trio fantasy en de ballad voor pianokwartet (samen met altviolist Wen Xiao Zheng) van de Oostenrijkse componist Joseph Marx, evenals het pianotrio in Es majeur en de “Notturno” van Franz Schubert. In de zomer van 2022 verscheen de nieuwste cd met de trio’s van Bedřich Smetana en Dmitrij Sjostakovitsj. Naast enthousiaste internationale recensies ontving het trio voor hun opnames tweemaal de Pasticcio-prijs van de Oostenrijkse klassieke muziekomroep Ö1.

Speellijst

  • Alexander Glazunov (1865-1936)

Rêverie Orientale, op. 14

Firgun Ensemble

  • Piet Swerts (°1960)

Klarinetquintet: Serenata, Notturno, Scherzo, Elegia, Finale Rondo

Firgunensemble

  • Camille Saint-Saëns (1835-1921)

Aria ‘Mon cœur s’ouvre à ta voix’, uit de opera Samson and Delila

Roberta Brambilla, harp, en Mavroudes Troullos, fagot

  • Bernard Andrès (°1941)

Chants d’Arrière Saison

Roberta Brambilla, harp, en Mavroudes Troullos, fagot

  • Pietro Mascagni (1863-1945)

Intermezzo uit de opera Cavalleria Rusticana

Roberta Brambilla, harp, en Mavroudes Troullos, fagot

  • Luc Callens (°1965)

Tableau Sentimental voor fagot solo

Mavroudes Troullos, fagot

  • Ernest Bloch (1880-1959)

Suite From Jewish Life: Prayer, Supplication, Jewish Song

Roberta Brambilla, harp, en Mavroudes Troullos, fagot

  • Édouard Lalo (1823-1892)

Trio Nr. 1 in c-moll, op. 7 : Allegro moderato, Romance, Andante, Scherzo-Allegretto en Finale-Allegro.

Trio Alba

  • Klaus Dorfegger (°1960)

Short Stories II: Fascinatie met nummers, Getijden?

Trio Alba

Op de foto: Mavroudes Troullos

Opnametechnicus van de drie concerten: Leo August De Bock

 

Samenstelling & presentatie:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan