spinner

Tango Fusión

Het Aurelia Saxofoon Kwartet speelt Astor Piazzolla

 

De nieuwe programmareeks Tango Fusión van Joep à Campo gaat over uitwisselingen en versmeltingen van tango met andere muziekculturen en uitvoeringspraktijken. In de jaren 1950 tot 1960 kwam de klassieke tango tot een einde. De traditionele tango raakte overvleugeld door de anglo-saksische popmuziek, maar droogde ook op door gebrek aan vernieuwingsdynamiek. Maar: de tango herleefde doordat hij een bron van inspiratie is gebleken voor musici uit andere tradities, en doordat tangomusici daarbij aansluiting hebben gevonden. Tango Fusión, kortom, is tango sedert 1950, vermengd met andere muziekstijlen; hetzij klassiek, jazz, rock, electro, ethno of andere wereldmuziek.

Deze reeks opent met het Aurelia Saxofoon Kwartet, dat heeft bestaan van 1982 tot 2017. Dit Nederlandse kwartet, met een overwegend modern-klassiek repertoire, heeft in 1994 een CD gemaakt getiteld Tango Nuevo, met composities van Astor Piazzolla.

De toenmalige samenstelling was: Johan van der Linden, sopraansax; André Arends, altsax; Arno Bornkamp, tenorsax en Willem van Merwijk, baritonsax. Het kwartet is versterkt met Gustavo Toker, bandoneon en Juan Pablo Dobal, piano. De opnamen zijn gemaakt in november 1994 in de Rode Hoed te Amsterdam.

Herkenningsdeun: Emancipación / Pugliese_From Argentina
1. Escualo [4.40]
2. Adios Nonino [8.11]
3. Caliente [4.35]
4. Astor Que Estas en los Cielos [11.13]
5. Contrabajeando (2:22)
6. Contrabajissimo (11.05)
7. Vayamos al Diablo [1.45]
8. Milonga del Angel [6.19]
9. Four for Tango [6.09]
CD: Aurelia Saxofoon Kwartet: Astor Piazzolla: Tango nuevo

 

Samenstelling: