spinner

De Nacht: Special

zo 22 mrt 2009 00:00 uur
Componist: Brian Eno

The American Soundgerm Collection; part 2.
Het eerste uur TOM SUTTER, Het tweede en derde uur TORY Z STARBUCK, Het vijfde en zesde uur ZAN HOFFMAN.


Het eerste uur TOM SUTTER.
Onder de naam Regicide Bureau verspreidt de Amerikaanse “High School Teacher” en geluidenfabrikant Tom Sutter op zeer eigenzinnige wijze zijn muzikale kunstwerkjes over de gehele wereld. Tom Sutter maakt al geruime tijd deel uit van een groep geluidskunstenaars, die sinds de jaren tachtig een ondergronds netwerk vormen d.m.v. het uitwisselen van cassettes en CDR uitgaven. Hij past dan ook in het rijtje bij o.a. Hal McGee, Don Campau, Dave Fuglewicz, Charles Goff III, Chris Phinny en Tory Z Starbuck.
Zijn meeste composities verschijnen onder de naam Regicide Bureau. Maar in zijn uitgebreide catalogus verschijnt zijn werk ook onder namen als The Space Ramones, Schopenhauer Youth en Kierkegaard Youth. Tom Sutter maakt geïmproviseerde experimentele geluidslandschappen. Daarbij maakt hij over het algemeen gebruik van minimale middelen, zoals op de CDR “Feedback Mobiles”: geen instrumenten, alleen gemanipuleerde feedback. En op de CDR “Shinimizu” bespeelt Sutter alleen de electro-acoustische viool. Behalve de hiervoor genoemde CDR’s zijn er in dit uur ook composities te horen van de CDR “The Maya Variations”: geïmproviseerde gitaar en synthesizer opnamen voor de dansvoorstelling “Synchronizations”, uitgevoerd begin 2005 in Studio 207 van de Washington University in St. Louis, Missouri.
 
Het tweede en derde uur TORY Z STARBUCK.
Bij de naam Tory Z Starbuck zullen veel luisteraars hun wenkbrauwen fronsen. We hebben hier dan ook te maken met een onbekende grootheid uit de psychedelische muziekscène in St.Louis, U.S.A.. Tory Z kronkelt al geruime tijd door het experimentele psychedelische New Wave landschap. Er zijn inmiddels al meer dan twintig CD uitgaven van hem in omloop en op iedere uitgave laat hij een verrassend ander geluid horen. Daarbij wordt hij bijgestaan door een vaste groep muzikanten, die evenals Tory zelf een grote verscheidenheid aan instrumenten inbrengen. De sfeer binnen de muziek doet sterk denken aan de zeventiger en tachtiger jaren. Qua geluid roept het herinneringen op aan het vroege werk van David Bowie, Brian Eno en The Legendary Pink Dots, maar er zijn ook veel geïmproviseerde (avant-garde jazz) en experimentele Aziatische muziek stukken te horen op zijn CD uitgaven. In  dit tweede uur een mix van deze muzikale uitersten. Je hoort werk van de CD’s: “Violet Lizards” (2002), “Teleport” (2005), “Glow: The Muzikal” (2000) en “The Russian Submarine Mystery” (2000). In  het derde uur van deze nacht een Tory Z Starbuck special-mix van zijn meest recente uitgaven. Je hoort werk van de CD’s: “Vertebrae” (2005), “Helicopter Coma” (2006) en “The Chair Exhibit” (2000).
Lees meer over Tory Z Starbuck op www.toryzstarbuck.com
 
Playlist van 1:00 tot 2:00 uur
1. The Corner. Violet Lizards (CD).
2. Inside the Mirror. Glow: The Muzikal (CD).
3. Watertank. Teleport (CD).
4. Distress Signals. The Russian Submarine Mystery (CD).
5. Removal. Violet Lizards (CD).
6. Beginning to Drown. The Russian Submarine Mystery (CD)
7. Sex in the Garden. Glow: The Muzikal (CD).
8. Throughout the Chambers. The Russian Submarine Mystery (CD).
9. Quantum Marble. Glow: The Muzikal (CD).
10. Tour. Violet Lizards (CD)
11. Shaving the Shadows. Glow: The Muzikal (CD)
12. Traffic. Violet Lizards (CD).
13. Psychic Interference. The Russian Submarine Mystery (CD)
14. Propellers. Violet Lizards (CD)
15. A few days Before. The Russian Submarine Mystery (CD).
Playlist van 2:00 tot 3:00 uur

1. The First Painting.Vertebrae.
2. Oblong Red.The Chair Exhibit.
3. Hovercraft March.Helicopter Coma.
4. Empty Roads.Vertebrae.
5. Chair 9.The Chair Exhibit.
6. Sky Bandwidth.Vertebrae.
7. Chair and Chair Alike.The Chair Exhibit.
8. Who Observes the Writing?Helicopter Coma.
9. The Lungs.Vertebrae.
10. Chair 2. The Chair Exhibit.
11. To Vanquish.Vertebrae.
12. Art as Religion.The Chair Exhibit.
13. Compensate Red.Vertebrae.
 
Het vierde uur GREG SEGAL.
The Greg Segal Mystery Show. Een ontmoeting met de Amerikaanse muzikant, componist, beeldend kunstenaar en schrijver Greg Segal. Sinds 1984 bestaan zijn solocomposities uit vakkundig ingespeelde gitaar- en slagwerkpartijen. Hij vult zijn klankpalet met complexe door symfonische rock beïnvloede patronen en combineert dat in de uitwerking met melodie-elementen uit de folkmuziek. Spacerock versus kampvuur getokkel. Het jaren zeventig gevoel zal opborrelen en verbazing wekken, omdat je in dit uur voornamelijk luistert naar materiaal van de CD’s “Rivers” (2005) en “Phase Two” (2001-2006). Waar blijft ons tijdsbesef?

http://www.gregsegal.com

Playlist:
1.Mutation Night.
2.Speed Drifting.
3.An Older Way.
4.First Camp.
5.When Every Day Is Yesterday.
6.Tributaries.
7.Rapids.
8.Recover, Move On.
9.From The Tree.
10.Fast Water.
11.Reminiscing Into The Unknown.
12.A Play Of Light And Shadow.
13.Some Day They’ll Talk About This.
14.A Hasty Advance.
15.Preservation Landing.
16.Ayung.
17.Potamoi.
18.Valleyheart Bridge.
19.A Coin For Charon.
20.The Endless River.
21.A Man Who Was Here.
 
Het vijfde en zesde uur ZAN HOFFMAN.
In de laatste twee uur van deze nacht aandacht voor Zan Hoffman (Louisville, Kentucky). Zan Hoffman maakt sinds 1983 deel uit van een ondergronds Dadaïstisch muzieknetwerk. Charlie Goff III, Hal McGee, Don Campau, Marcel Herms en Tom Sutter gingen in eerdere uren van  The American Soundgerm Collection Hoffman voor. De muziek van Zan Hoffman is vaak ongrijpbaar en zeer expressionistisch. Iedere uitgave (en dan hebben we het over honderden cassette uitgaven en tientallen CDR’s) laat een ander geluid horen of staat vol met vreemde muzikale combinaties. De basis voor zijn composities wordt meestal gevormd door veldopnames en klanken van instrumenten die bewerkt worden met randapparatuur. Gedurende de afgelopen 25 jaar werkte Hoffman o.a. samen met muzikanten als Tom Furgas, John Wiggins, Dave Prescott en Francisco Lopez. Zijn werk verschijnt meestal onder bizarre namen als Zanstones, Zanoisect of Creamy Porn Stars. In het vijfde uur van deze nacht een greep uit recente samenwerkingsprojecten van Zan Hoffman. Deel 1 van dit uur bestaat voornamelijk uit stukken van de CD’s “Seasons of Memory” en “Not A Hair” en in het tweede deel van dit uur zijn grote stukken van de CD “Masters Of The Ungentlemanly Art” terug te horen. Surf voor meer weirdness naar http://www.zh27.org

Playlist van vier uur tot vijf uur:
Deel 1
1. Season Of Memory.
2. My Titillations Have No Footnotes.
3. Mud Master.
4. Savegest Hollow Of Winter Sound.
5. Sound Soothing Pearl.
6. One Chemical Afternoon.
7. Alert To Please.
8. Powerful Mirror Deel 2.
9. Masters Of The Ungentlemanly Art.
10.Among Astronauts. 
In het laatste uur van deze “American Soundgerm Collection” nacht, twee extra geselecteerde composities van Zan Hoffman. Van Zanoisect #94 uit 2007 ga je luisteren naar “S-O S-OY”, gevolgd door de track “Cyphertonic Organisms Released” van Zanstones #136. En deze afsluiting van de nacht is ook uit het jaar 2007.


Samenstelling: