spinner

De Nacht: Wereldmuziek

za 18 dec 2010 00:00 uur

Wereldmuziek door de nacht heen, o.a. Afro-beat, Karoline de la Serna en Joris Vanvinckenroye

Afro-Beat Airways is een recente verzamel cd uit de back-catalogue van het onafhankelijke platenlabel Essiebons uit Ghana. De muziek was opgeslagen in een pakhuis en is nog niet eerder uitgebracht. Het is pure Afro-beat uit Ghana en Afro-funk uit Togo, opgenomen tussen 1972 – 1978.
CD. Afro-Beat, Airways.  Compilatie cd . (2010). Analog Africa. LC 18467
Karoline de le Serna kennen wij al als de zangeres van het album Lea en Kash van Karim Baggili. Haar album is getiteld Traduzca. Zij wordt begeleid door een voortreffelijk trio dat zich Los Mapaches noemt en bestaat uit Karim Baggili, gitaar en oud, Vincent Noiret contrabas en Frédéric Malempré, percussie.
CD. Karoline de le Serna y los Mapaches.  Traduzca. (2009). Homerecords.be. 4446056.
Nog een cd van het onvolprezen homerecord.be label. De cd heet Basta! en is van componist en contrabaspeler Joris Vanvinckenroye.
CD. Joris Vanvinckenroye. Basta! (2009). Homerecords.be. 425015.
Het Laya Project is een groep muzikanten uit Sri Lanka, Thailand, Indonesië, Maldiven, Myanmar en India. De muzikanten uit deze landen komen uit vergelegen dorpjes en de muziek is opgenomen op locatie. De muziek is vervolgens gearrangeerd en gemixed tot een compositie die grenzen overstijgt. Dit leidde tot het uitbrengen van de dubbel cd A New Day. Wij draaien deel 1 Embrace.
CD1/2. Embrace van dubbel cd A New Day. (2010).
Earthsync India . ESOO37. promo cd
De Servische groep Bengalo, en het album Foy (dat overigens jakkes betekent). Anne Fossen is de zangeres. Jovan Pablovic, accordeon en Christian Haug, gitaar, zijn de vaste leden van dit gezelschap.
CD. Bengalo. Foy. (2010). Etnisk Musikklubb. EM85.
De cd Eternal is van akoestisch slide gitarist Sean Smith. Het is inmiddels zijn derde album, weer door hemzelf gearrangeerd. Zijn songs zijn diep geworteld in folk. In sommige songs, zoals in “Topinambour” en “The Real” zijn invloeden uit het Midden-Oosten te horen.
CD. Sean Smith. Eternal. (2010). Strange Attractors Audio House
De groep Bow Triplets brengt haar vijfde cd uit, Secret Signs. De muziek wordt door henzelf beschreven als een muzikale reis door het zuiden van Ierland tot aan het noordelijkste deel van Scandinavië, waar eens de heksen dansten.
CD. Bow Triplets. Secret Signs. (2010). www.bowtriplets.com.
De laatste cd van deze wereldmuzieknacht komt uit Denemarken. Het is de groep Dreamers Circus met hun gelijknamige debuutalbum. Dreamers Circus bestaat uit: Rune Tonsgaard Sørensen, Viool en harmonium. Ale Carr, citer, viool en Nikolaj Busk, piano.
CD. Dreamers Circus. Dreamers Circus (2010). Go Danish Folk Music. GO1610EP.

Samenstelling: