De Nacht: Wereldmuziek | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

De Nacht: Wereldmuziek

za 19 feb 2011 00:00 uur

In deze Wereldmuzieknacht muziek van Diaspora, Asmara All Stars, het Al Andaluz Project, Jacques Pellarin Trio, Angola Soundtrack, Artic Paradise en ANNWN

Diaspora is ontstaan uit een samenwerking van de Italiaanse toetsenist Luca Gatti en de Franse bespeler van ud, saz en gitaar, Stephane René. Tezamen met Babeeg Ramzy Mikhail, Amina Annabi, Bob Andy en Raiz brachten zij de cd A Jamaican in Cairo uit. Het is een zeer geslaagde moderne fusion waarin Reggae wordt gecombineerd met traditionele Arabische & Noord-Afrikaanse klanken.
Cd. Diaspora. A Jamaican in Cairo.  (2010). Green Queen Music. 0206138GQM.
Ook uit Noord-Afrika het album Eritrea’s got soul van de Asmara All Stars. Het is een mix van Eritro-jazz, gwaila (zeer populaire Eritrese muziekvorm waarin gebruik gemaakt wordt van drummachines en de elektrische krar) en roots reggae. Dit album zet Eritrea op de muzikale wereldkaart.
Cd. Asmara All Stars. Eritrea’s got soul. (2010). Out here rec.
De Duitse groep Estampie en het Spaanse L’Ham De Foc vormen samen het Al Andaluz Project. Beide groepen hebben zich gespecialiseerd in Middeleeuwse muziek. Op het tweede album Al-Maraya wordt aan de fraaie stemmen van zangeressen Mara Aranda en Sigrid Hausen die van de Marokkaanse zangeres Iman Kandoussi toegevoegd. Opnieuw richt het Al Andaluz Project de blik op de muzikale nalatenschap van de Moorse overheersing in het zuiden van Spanje.
Cd. Al Andaluz Project. Al Maraya. (2010). Galileo. GM CO39.
Het tweede album van het Jacques Pellarin Trio, is genaamd Kerenita. Het trio combineert invloeden van jazz, Latin en folk, maar maakt ook gebruik van de klassieke achtergrond van componist, accordeonist Jacques Pellarin, met Yann Pajean op drums en Diego Fano op saxofoon.
Cd. Jacques Pellarin Trio, Kerenita. (2011). Eigen beheer: www.jacquespellarin.fr
Angola Soundtrack is Afro beat uit 1965–1978, verzameld door Samy Ben Redjeb, eigenaar van het voortreffelijke Analog Africa Label. Hij heeft inmiddels negen verzamel cd’s van Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse groove-music uitgebracht. De Angolese gitaristen zijn niet zo bedreven als de Congolese gitaristen maar tezamen met de ritmesectie maken zij gebruik van vele Cubaanse en Braziliaanse streetbeats, en…. zij lieten de Angolese mensen dansen tijdens de lange oorlog met Portugal.
Cd. Angola Soundtrack Special sounds from Lluanda 1965-1978. compilatie cd (2010). Analog Africa. ACD069.
Zoals elk jaar brengt het Finse Muziek Informatie Centrum weer een verzamel cd uit met moderne Finse volksmuziek. Van Nyckelharpa, citer, fiddle tot Finse doedelzakken in een modern jasje. De cd gaat vergezeld van een prachtig uitgevoerd informatief boekje en heet Arctic Paradise (2010).
Cd. Artic Paradise (2010). FIMIC. ARCTICCD 2010.
De laatste cd in deze Wereldmuzieknacht is van Annwn: Aeon genaamd.
Annwn was in de Keltische Mythologie een wereld waar men na de dood geluk en eeuwige jeugd kon vinden.
De groep combineert verschillende culturen zoals Sefardisch en Bretons, maar ook muziek uit verschillende eeuwen zoals Guiraut de Bornelh uit de 12e eeuw en de 13e eeuwse Cantigas de Santa Maria. De zangeres is Sabine Horning.
Cd. Aeon. Annwn. (2009). Galileo Music.

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan