spinner

De Nacht: Wereldmuziek

zo 25 mei 2014 00:00 uur
Componist: Stevie Wonder

Deze nacht is gewijd aan de Noord Afrikaanse Raï muziek.

‘Best Of’ van Khaled.
Brahim Khaled, is een Algerijnse zanger van populaire Raï muziek, een populair genre in de Maghreb. Hij is vooral bekend van zijn hit ‘Aïcha’ uit 1996, die onder meer in Nederland wekenlang in de Top 40 stond. Brahim wordt ook wel de ‘King of Raï’ genoemd.
Cd: Best Of Khaled.
Label: Wrasse Records (2007), code: WRA55 214.

Maghreb.jpgMaghreb,
Terre d’envoutement.

Met o.a.: Khaled; Cheb Mami; Lounes Matoub; Idir; Lili Boniche…
Twee Cd’s waaraan een veertigtal artiesten uit de Maghreb, d.w.z.: Marokko, Algerije, Tunesië, Libië & Mauritanië, deelnemen. Het repertoire bestaat uit zowel traditionele als hedendaagse composities.
Cd: Maghreb, Terre d’envoutement .
Label: Wagram music (2000), code: 3056962.
Cheb Nacim.jpgCheb Nacim.
In de traditie van de grote Raï zangers Cheb Hasni, Khaled en anderen, presenteert Cheb Nacim een album van gepassioneerde Raï liederen van de grote Raï zangers, evenals zijn eigen originele composities. Stijl en instrumentatie variëren van een traditionele  ‘woestijn gevoel’ naar hot rumba & dance grooves.
Cd: Algeriaanse Raï van Cheb Nacim.
Label: Arc Music (2006), code: EUCD 2037.
Djamel+Laroussi+Live.jpgDjamel Laroussi.

Hij groeide op in Algiers, en leerde gitaar beïnvloed door zowel de traditionele muziek van zijn entourage (Chaabi, Rai) en die van Stevie Wonder, Al Jarreau en The Beatles. In 1998 kwam zijn eerste solo-album ‘Sapoutaly’ uit, gevolgd in 2003 door ‘Étoile filante’, een concert dat in de Stadtgarten Keulen werd opgenomen, met de baladi uit Egypte, de melhoun uit Marokko en de salsa uit Cuba.
Cd: Djamel Laroussi ‘Live’. Label: Dadoua Records (2007).
MaRock.jpgMaRock.
Noord-Brabant en Marokkaanse pop zijn bepaald geen begrippen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Toch heeft de Stichting Brabant Pop het project MaRock in 1999 in het leven geroepen, dat zeven Marokkaanse bands uit Brabant de gelegenheid gaf hun plaats in de Nederlandse popmuziek in te nemen.
Cd: Marokkaanse Pop uit Brabant van MaRock. Label: Stichting Brabant Pop (1999), code: BBR009.

Hossam Ramzy.jpgHossam Ramzy.
De Raï kwam uit Algerije, maar deze stijl is in het hele Midden-Oosten te horen. Het idee achter Egyptische Raï is om verschillende soorten geluiden, ritmes, liedjes te gebruiken en te voelen, allen uit de Arabische wereld. Het is Hosam Ramzy’s wens dat iedereen die luistert naar dit album met een ‘adelaars oog’ naar de Arabische wereld kijkt en dat men zich realiseert dat het een wereld op zich is.
Cd: Egyptian Raï van Hossam Ramzy. Label: Arc Music (2006), code: EUCD 2025.
Kasba.jpgKasba.
Kasba speelt een mix van Noord Afrikaanse en Westerse muziekstijlen en is in het laatste decennium uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende groepen op het gebied van de niet westerse muziek in Nederland. Kasba werkte samen met tal van artiesten variërend van Paul de Leeuw tot het Metropool orkest en van Frank Boeijen tot Blof. Daarnaast scoorde Kasba een nummer 1 hit in Marokko en werd de band in Nederland genomineerd voor verschillende prijzen, zoals "Beste Nederlandse wereldmuziek act".
Cd: Darna van de Kasba. Label: LC Music (2009), code nr.: KA02.

Samenstelling: