De Nacht: Wereldmuziek | Concertzender.nl :: Radio
spinner

De Nacht: Wereldmuziek

zo 8 nov 2015 01:00 uur

Moderne Balkan en Klezmer, deel 1 van 2

U hoort vannacht vrij recente Balkan en Klezmer muziek.
Shantel is de Duits/Roemeense producer Stefan Hantel, die in 2008 in Nederland zijn eerste hit ‘Mahalageasca’ kreeg.
Samen met band Bucovina Club Orkestar brengt Shantel de balkan sound in een westers jasje.
Cd. Shantel – Viva Diaspora (2015), label: Essay Recordings.
Imbarca.jpgDe Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra (BGKO) is een samensmelting van acht muzikanten en acht nationaliteiten. De gezamenlijke passie voor het experimenteren met traditioneel Gipsy- en Klezmer repertoire heeft ze bij elkaar gebracht.  
De BGKO is een echte liveband, zelfs hun album Imbarca is deels live opgenomen.
Cd. BGKO – Imbarca (2014), label: Sattelite K.
Rundek Cargo Trio.jpgDarko Rundek is jarenlang in Kroatië actief geweest als rockzanger, schrijver en acteur. Hij heeft altijd muziek gemaakt met bands van minstens 6 muzikanten, maar sinds enkele jaren zoek hij meer de intimiteit op met het akoestisch trio Rundek Cargo. Dit trio heeft deze zomer het album Mostovi uitgebracht.
Cd. Rundek Cargo Trio – Mostovi, (2015), label: Menart ‎– 385601095032.
Nicole Borger – Raizes.jpgHet label Soundbrush Records bracht deze zomer het album Raizes (Roots) van Nicole Borger uit. Zangeres Nicole Borger en haar producer, Frank London, kozen zorgvuldig het repertoire en de arrangementen. Zij transformeren traditionele en hedendaagse Joodse liederen zoals Yidl Mitn Fidl, Abi Gezunt, Bulbes of S’Iz Nito Kein Nekhtn in  Braziliaanse bossa nova, baiaos en frevos.
Cd. Nicole Borger – Raizes (2015), Label: Soundbrush Records SR1033.
Balkan Clarinet Summit - Many Languages.jpgDe Balkan Clarinet Summit, is een sextet klarinettisten uit zes verschillende landen: Roemenië, Servië, Turkije, Italië, Duitsland en Griekenland.
Ze koppelen een grote virtuositeit aan veel spelplezier en spelen alles: van jazz en folk tot klassiek, van verstild en melancholisch tot vrolijk en uitbundig.

Hun cd Many Languages One Soul bevat 14 stukken, die live werden opgenomen tijdens concerten in verschillende steden.
Cd. Balkan Clarinet Summit – Many Languages, One Soul (2015), Piranha label.
Sklamberg & the Shepherds - Aheym.jpgBegin oktober is het album Áheim’ uitgekomen, een bijzondere samenwerking tussen de New Yorker Lorin Sklamberg en het Britse echtpaar Merlin en Polina Shepherd. Het album ‘Aheim, homeward’ biedt originele songs in het Jiddisch en Russisch, instrumentale composities en traditioneel materiaal.
Sklamberg & The Shepherds nemen ons mee op een muzikale reis die entertaint, vol is van zowel vreugde als diepe emotie, en duwt ons verder in de heropleving van het Jiddisch lied.
Cd. Sklamberg & the Shepherds – Aheym – Homeward (2015).
Litvakus - Raysn.jpgDe groep Litvakus  bracht in 2014 het album RAYSN uit. De muziek van Joodse Belarus, onthult de onbekende kant van de Joodse- en Klezmer muziek en een andere, Litvish, Jiddisch. Het vertelt een verhaal over het land waar de Joden en de Litwins (dit zijn pre-koloniale Wit-Russen) samen leefden.
Litvakus album RAYSN presenteert de zelden gehoord muziek van de twee ernstig bedreigde culturen, Jiddische / Litvak en de Wit-Russische.
Cd. Litvakus – Raysn, The Music of Jewish Belarus (2014).

Samenstelling: