De Nacht: Wereldmuziek | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

De Nacht: Wereldmuziek

zo 22 mei 2016 01:00 uur

Deze nacht is gewijd aan een aantal artiesten die optreden tijdens het International Gipsy Festival, op zaterdag 28 mei, in Tilburg.

Programma International Gipsy Festival.
Amira Medunjanin.
Dit album is voor Amira Medunjanin een stap dichterbij de openbaring van de ‘Sevdah’ wereldwijd. De ‘Sevdah’ is een muziekstijl uit Bosnië en Herzegovina. De oorsprong van de muziek ligt in de tijd van de Osmaanse overheersing van de Balkan. De Sevdah (of Sevdalinka) wordt gecomponeerd in de zogenaamde zigeunertoonladder, die een oriëntaalse sfeer schept. Kenmerkend voor deze muziek zijn instrumenten zoals de accordeon, de viool, die vaak begeleid worden door gitaar en slagwerk.
Cd. ‘Silk & Stone’ van Amira Medunjanin.  Label: World Village/Harmonia  Mundi. Video
 
Haydamaky (350x233).jpgHaydamaky.
De muziek van Haydamaky is geïnspireerd door etnische geluiden uit de hele wereld, maar vooral die uit de regio’s van Oekraïne. Zij spelen een eclectische mix van ska, dub, reggae, punk en, natuurlijk, de Oekraïense melodieën. Het lukt de band de Oekraïense roots te laten herleven. Hun muziek wordt gekenmerkt door turbulente energie en een achtbaan van tempo en stemmingen. Zelfs als je de teksten niet begrijpt, zal je worden geraakt door de passievolle muziek. Video
Dobranotc-Vinograd.jpgDobranotch uit St. Petersburg werd opgericht in 1997 door de Russische gemeenschap in Nantes (Frankrijk). Sinds 2001 zijn ze in St. Petersburg gevestigd en spelen experimentele klezmer muziek gemengd met diverse andere stromingen in de wereldmuziek. Tijdens hun bestaan, bezocht de band meer dan twintig landen over de hele wereld. De groep heeft deelgenomen aan vele internationale festivals, waaronder "Ethno Festival Nieuw Rusland" en dance festivals in Spanje en Portugal, en wereldmuziek- en klezmer festivals in Rusland en door heel Europa.
Cd. ‘Vinograd’ van Dobranotch. Label: CDBaby (2014), code: B00JS26BTK. Video
Duvački Orkestar Mladi Braka Kadrievi.jpgDuvački Orkestar – Mladi Braka Kadrievi.
Zij beheersen een kleurrijk palet van vaak virtuoze muziekstijlen, die gespeeld worden door zigeuners overal ter wereld. Het begrip zigeunermuziek laat zich net zo lastig begrenzen als het Roma-volk zelf. Rond duizend na Christus begonnen zij vanuit Zuid-Oost India aan een vaak eindeloze tocht. Dikwijls vermengden de Roma hun muziek met wat er in de regio waar zij verbleven populair was. Hierdoor ontstonden er verschillende takken aan dezelfde muzikale boom. Het bekendst zijn waarschijnlijk de opzwepende ritmes uit de Balkan en Oost-Europa, waarin de trompet een belangrijke rol speelt.
Cd. ‘Stip Macedonia’ van Duvački Orkestar – Mladi Braka Kadrievi. Label: PAN Records (1999), code: PAN 173CD.  Video 
 
Kottarashky & The Rain Dogs.jpgKottarashky & The Rain Dogs.
Zij opende de deur naar onontdekte plaatsen van Balkan muziek met het album Opa Hey! in 2009. Op dit album spelen zij een verzameling van geluiden uit authentieke veldopnamen van het Bulgaarse platteland gecombineerd met tribale dance muziek. Beïnvloed door artiesten als Tom Waits, Jimi Hendrix en Dr. John, gebruikt de band het toetsenbord, de traditionele klarinet, gitaar, bas en drumstel. Het album is een geheel nieuw universum van geavanceerde Balkan funk en blues. Gastmuzikant Tui Mamaki, zanger en componist uit Nieuw-Zeeland, biedt vocals voor het lied "Begemot", die soul muziek verweeft met psychedelische Gypsy stijlen uit de Balkan.
Cd. ‘Demoni’ van Kottarashky & The Rain Dogs Kottarashky. Label: Asfalt Tango (2012), code: B007NES9FO. Video
Paulus Schäfer.jpgPaulus Schäfer.
Een van de meest getalenteerde Gypsy Jazz gitaristen van Nederland. Geboren in een Nederlandse Sinti zigeuner-gemeenschap leerde Paulus Schäfer op zeer jonge leeftijd gitaar spelen.
Naast het luisteren naar collega Sinti en verslagen van zijn idool Django Reinhardt,  was het Wasso Grünholz – een legende binnen de Sinti-gemeenschap – en zijn neef Stochelo Rosenberg van wie hij het meeste leerde. Paulus Schäfer is vaak te vinden op het podium samen met muzikanten zoals bijvoorbeeld The Rosenberg Trio. Paulus heeft een bijzondere klank, makkelijk te herkennen door de Gipsy Jazz / Swing sound. Video
 
Oleg Fateev.jpgOleg Fateev.
Hij werd geboren in Moldavië. Na een studie aan het lokale muziekcollege vervolgde hij zijn opleiding aan de Russische Muziek Academie in Moskou. Hij studeerde af als bayanspeler en dirigent.  In 1996 vestigde hij zich in Nederland, waar hij soloconcerten speelde, maar ook veel gevraagd werd door andere muzikanten, waaronder Herman van Veen en Leoni Jansen. In 1998 startte hij het Oleg Fateev Trio. Ze spelen voornamelijk volksmelodieën en oorspronkelijke dansritmen uit Moldavië, Rusland en Bulgarije, eigenzinnig gearrangeerd en aangevuld met jazzinvloeden. Naast het bewerken van traditionele melodieën schrijft Oleg ook eigen stukken.
Cd. ‘Dreams’ van Oleg Fateev. Label: Oleg Fateev (2009), code: 001208. Video
Maurice Leenaars Quintet live-at-paradox (345x350).jpgMaurice Leenaars Quintet
Hij werd in de pers benoemd als de beste Nederlandse flamencogitarist. Na zijn eindexamen aan het conservatorium ging hij een jaar in Sevilla, Spanje wonen. Hij speelde met iedereen die maar een beetje kon zingen. Die periode was essentieel voor zijn verdere ontwikkeling als gitarist en componist. Sinds 2008 speelt hij eveneens ook  regelmatig samen met trompettist Eric Vloeimans. En in 2011 stond Maurice Leenaars op het podium van het 15e International Gipsy Festival in Tilburg met het dans-duo Antonio de Verónica & Saray Cortés uit Malaga. Op het album in kwestie ‘Live at Paradox’ had de saxofonist  Paul van Kemenade een belangrijke rol.
Cd. ‘Live at Paradox’ van het Maurice Leenaars Quintet. Video

Samenstelling: