spinner

De Vorige Eeuw

Perestrojka #2: Van de kaart 1.
Een serie gewijd aan werk dat tot stand kwam rond verbouwing (perestrojka) en ineenstorting (‘destroyka’) van het communisme in Oost-Europa. In deze aflevering ijzingwekkende muziek van componisten uit landen die van de kaart van Europa verdwenen, uitgevoerd in een stad die niet meer bestaat. Registraties van het Derde Internationale Muziekfestival ‚Äėvoor humanisme, vrede en vriendschap tussen de volken‚Äô van mei 1988 in Leningrad.

Adolf Wölfli, "De kruisiging van Jezus Christus", 1917, Uit: Boeken met liederen en dansen.
Festivaldirecteur was de 42-jarige Sovjet-componist Aleksandr Tsjajkovski, van wie een Pavane voor vijf altviolen in wereldpremière ging.
Manfred Weiss werd in 1935 geboren in het zuidoosten van wat later de DDR zou worden. Op vijftigjarige leeftijd componeerde hij zijn ‚ÄėMetamorfosen‚Äô van het motet ‚ÄėVerleih uns Frieden gen√§diglich‚Äô van Heinrich Sch√ľtz, de zeventiende-eeuwse componist uit ‘vrijstaat’ Th√ľringen.
Ivan¬†Jevtiń欆werd in 1947 geboren in de Joegoslavische hoofdstad Belgrado, waar hij met succes het conservatorium doorliep. Hij studeerde verder in Parijs bij Olivier Messiaen en in Wenen bij Alfred Uhl.
De schizofrene Zwitserse schilder-schrijver Adolf W√∂lfli (1864-1930) cre√ęerde zijn oeuvre grotendeels tijdens de ruim dertig jaar dat hij verbleef in een kliniek. Zijn psychiater schreef in 1921 een boek over hem, waarmee W√∂lfli de eerste psychiatrische pati√ęnt werd die als kunstenaar serieus werd genomen. In 1948 exposeerde Jean Dubuffet 120 van zijn tekeningen in de nieuwe Compagnie de l‚ÄôArt Brut in Parijs en sindsdien geldt W√∂lfli als een belangrijke exponent van de Art Brut of Outsider Art. De West-Duitse componist Wolfgang Rihm, leerling van Karlheinz Stockhausen in Keulen en van Klaus Huber in Freiburg, zette in 1981 W√∂lfli‚Äôs Liedbuch op muziek voor bariton en orkest.¬†
 
1. Aleksandr Tsjajkovski (Moskou, USSR, 1946).
Pavane voor vijf altviolen (1988).
Yuri Bashmet en Solistenensemble, altviool.
Col Legno AU 31806-5 CD.
 
2. Manfred Weiss (Niesky/Oberlausitz, DDR, 1935).
‚ÄėMetamorfosen‚Äô op een thema uit H. Sch√ľtz‚Äô motet ‚ÄėVerleih uns Frieden gn√§diglich‚Äô voor orkest en orgel (1985).
Natalja Sirotskaja, orgel, USSR. Staatssymfonieorkest olv. Vladimir Verbitski.
Col Legno AU 31806-1 CD.
 
3. Ivan Jevtińć (Belgrado, Joegoslavi√ę, 1947).
Concert nr. 2 voor piano en orkest (1985).
Mira Jevtińć, piano.¬†Litouws Filharmonisch Orkest olv. Juozas Domarkas.
Col Legno AU 31806-2 CD.
 
4. Wolfgang Rihm (Karlsruhe, BRD, 1952).
‚ÄėW√∂lfli-Liedbuch‚Äô voor bariton en orkest (1981).
Richard Salter, bariton. Leningrad Filharmonisch Orkest olv. Aleksandr Dmitrijev.
Col Legno AU 31806-5 CD.

Samenstelling: