De Vorige Eeuw | Concertzender.nl :: Radio
spinner

De Vorige Eeuw

ma 28 feb 2011 22:00 uur
Genre: Moderne muziek
Componist: Peteris Plakidis

Perestrojka #6: Land van weggeweest 1: Letland. Werk dat tot stand kwam rond verbouwing (perestrojka) en ineenstorting (‘destroyka’) van het communisme in Oost-Europa. Muziek uit landen die na 1989 weer zelfstandig op de wereldkaart kwamen, met vandaag als ‘land van weggeweest’ de Baltische republiek Letland.

De in 1947 in Riga geboren Peteris Plakidis is een vooraanstaande componist van zijn generatie. Hij was vijf jaar muzikaal leider van het Lets Nationaal Theater en is actief als concertpianist. Anders dan de meeste Baltische componisten werkt Plakidis niet veel met volksliedjes, maar de menselijke stem en lyriek nemen een prominente plaats in zijn oeuvre in. Daarvan getuigen ook zijn Liederen voor de Wind en het Bloed uit 1991 op drie gedichten van Astrida Ivaska.
200px-Vasks11.jpgLeeftijdgenoot Pēteris Vasks werd in 1946 geboren in het Letse Aizpute als zoon van een baptistisch dominee. Hij moest naar Litouwen om verder te studeren vanwege de repressieve maatregelen tegen leden van de baptistische kerk in zijn geboorteland. Pas na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kon hij zich volledig manifesteren als componist. De jeugdherinneringen van violist Gidon Kremer, “Kindheitssplittern”, inspireerden hem in 1997 tot zijn vioolconcert ‘Distant Light’. Hij omschreef dit werk zelf als “een gezang, komend uit de stilte en in de stilte wegstervend, vol idealisme en liefde, af en toe weemoedig, af en toe dramatisch”. Met het licht doelt hij op de “weerspiegeling van verre herinneringen”. Het werk ging in première op het muziekfestival van Salzburg, met de 50-jarige Gidon Kremer als solist.
Pēteris Plakidis (Riga, 4.3.1947).
1. Concerto-Ballade voor twee violen, piano en strijkers (1984).
Andris Pauls en Dzintars Beitāns, viool. Pēteris Plakidis, piano. Riga Kamerorkest olv. Nornmunds Šnē.
2. Songs for the wind and blood (1991) op gedichten van Astrida Ivaska: ‘Geen mens betreedt dit woud’, ‘De donkere wateren van het bloed vloeien’, ‘Neem me mee, o wind’.
Antra Bigača, sopraan. Riga Kamerorkest olv. Nornmunds Šnē.
Toccata Classics TOCC 0004
3. Pēteris Vasks (Aizpute, 16.4.1946).
Concert voor viool en orkest, ‘Distant Light’.
Gidon Kremer, viool en de Kremerata Baltica.
Teldec 3984-22660-2

Samenstelling: