spinner

De Vorige Eeuw

di 29 jan 2013 20:00 uur
Genre: Moderne muziek
Componist: Wim Vos

Perestrojka #28: Land van weggeweest 23. Onze serie met werk dat tot stand kwam rond verbouwing (perestrojka) en ineenstorting (‘destroyka’) van het communisme in Oost-Europa brengt voor de zesde maal een bezoek aan Georgië.

Pianiste Nino Gvetadze speelt ‘Dedication’ van Nodar Gabunia (Foto Merlijn Doomernik). Als een van zijn meest succesvolle leerlingen was zij ook betrokken bij het initiatief van pianist Valerian Sjoekasjvili, die met het prijzengeld dat hij won op een internationaal concours het Internationale Nodar Gabunia Pianoconcours in geboorteland Georgië oprichtte. Dit concours beleeft inmiddels zijn derde editie. 
De pianiste speelt hierna samen met trompettist Frits Damrow en percussionist Wim Vos het derde en vierde deel van Gabunia’s Sonate voor trompet, piano en percussie uit 1979 in een opname van het Tbilisi Blazersfestival 2011.
Zoerab Nadaréjsjvili werd in 1957 geboren in het Mingreelse Poti aan de Zwarte Zee. Zijn Eerste Strijkkwartet won in 1987, het jaar van zijn voltooiing, een Uniebreed Concours in Moskou. Met van oorsprong Georgisch materiaal wilde de componist naar eigen zeggen “een muzikale reflectie geven van de emotionele ervaringen van het Georgische volk tijdens het stalinisme en de wereldoorlog”. Dit zou dan vooral gelden voor het derde deel, Ad Libitum Quasi Adagio.
Josef Bardanasjvili werd in 1948 geboren in de Adzjaarse hoofdstad Batoemi, iets zuidelijker aan de Zwarte Zee. Hij studeerde in 1973 aan het conservatorium van Tbilisi af bij Alexander Sjaverzasjvili en werd composer-in-residence van het Roestaveli-theater. Hij woont sinds 1995 in Israël. In dat jaar componeerde hij ook zijn Adagio.
KancheliGiya Kancheli (Foto Rossetti Phocus, ECM) is ongetwijfeld de bekendste levende Georgische componist, Hij schreef “Abii ne viderem”, “Ik wendde me af om niet toe te hoeven zien” in 1992, een jaar nadat hij zijn weer zelfstandig geworden vaderland verliet na de staatsgreep waarmee president Zviad Gamsachoerdia werd afgezet. Kancheli woont sinds 1995 als composer-in-residence in Antwerpen. Hij schrijft: “Uit muziek ontstaat stilte, en soms wordt die stilte zelf weer muziek. Het is mijn droom een dergelijke stilte te scheppen.” 
Voor zover de tijd het toestaat kunt u nog luisteren naar violiste Natalia Gabunia en het Tbilisi Symfonieorkest met dirigent Vachtang Kachidze met het thema uit de filmmuziek bij ‘Het verhaal van Ivane Kotorasjvili’ van Nodar Gabunia. 
Nodar Gabunia (1933-2000).
1. Dedication.
Nino Gvetadze, piano.
Aries 2005 Nodar Gabunia – Piano Music.
2. Sonate voor trompet, piano en percussie (1979): deel 3 en 4.
Frits Damrow, trompet. Nino Gvetadze, piano. Wim Vos, percussie.
Opname Tbilisi Blazersfestival 2011, Levan Tschadadze.
3. Zoerab Nadarejsjvili (Poti, 4.1.1957).
Strijkkwartet nr. 1 (1987): 3) Ad Libitum Quasi Adagio. 
Carducci Kwartet: Matthew Denton en Michelle Fleming, viool. Eoin Schmidt-Martin, altviool. Emma Denton, cello. 
Louth Contemporary Music Society LCMS1001.
4. Jozef Bardanasjvili (Batoemi, 23.11.1948).
Adagio (1995).
Georgisch Staatssymfonieorkest olv. Jozef Bardanasjvili.
http://www.georgian-music.com/free_music/classic.php.
5. Giya Kancheli (Tbilisi, 10.8.1935).
Abii ne viderem voor altviool en strijkers (1992).
Kim Kashkashian, altviool. Stuttgarter Kammerorchester olv. Dennis Russell Davies.
ECM New Series 151- 445 941-2.
6. Nodar Gabunia (1933–2000).
Thema uit de filmmuziek bij ‘Het verhaal van Ivane Kotorasjvili’ (1974), arr. Vachtang Kachidze.
Natalia Gabunia, viool. Tbilisi Symfonieorkest olv. Vachtang Kachidze.
Nodar Gabunia – Selected Works.
Met dank aan Natalia Gabunia en Giya Kancheli.

Samenstelling: