spinner

De Vorige Eeuw

Perestrojka #35: Wit-Rusland 2. Onze serie met werk dat tot stand kwam rond verbouwing (perestrojka) en ineenstorting (‘destroyka’) van het communisme in Oost-Europa, is vandaag voor de tweede keer in ‘nova zembla’ (nieuw land) Wit-Rusland.

Frank Sinatra opent met ‘Taking a Chance on Love’, de megahit van Vernon Duke uit 1940 uit de eerste ‘all black’ Broadway-productie ‘Cabin in the Sky’.
Want de veruit beroemdste Wit-Russische componist is iemand van wie niet velen weten dat hij deze afkomst heeft.
DukeVernon Duke (foto rechts) werd namelijk als Vladimir Doekélski in een aristocratische Georgisch-Oostenrijks-Spaans-Russische familie geboren op 27 oktober 1903 in Parafjánava, provincie Vitebsk. De familie woonde in Kiev en de enige keer dat Vladimir Petersburg en Moskou bezocht was in de zomer van 1915. In Kiev werd hij op elfjarige leeftijd student op het conservatorium van Reinhold Glière en Boleslav Javorski. De familie week in 1919 uit naar Konstantinopel en kreeg in 1921 Amerikaanse visa. In de VS raakte hij een jaar later bevriend met George Gershwin, die hem adviseerde zijn naam te veramerikaniseren. Maar hij bleef onder zijn oorspronkelijke naam klassieke muziek componeren, zoals in 1924 met groot succes in Parijs het ballet ‘Zephyr en Flora’ voor Sergej Djagilev en de Ballets Russes. In Parijs raakte hij bevriend met Sergej Prokofjev en zijn Eerste symfonie werd in première gebracht door Sergej Koesevitski. Pianist Scott Dunn speelt met het Russisch Filharmonisch Orkest onder leiding van Dmitri Jablonski Duke’s Pianoconcert uit 1923.
ChodoskoDe in 1964 geboren Oleg Chodosko (rechts) is een succesvolle leerling van Anatoli Bogatyrjov aan het conversatorium van Minsk. In zijn vierde symfonie, ‘De Witrus’-antiremix, laat hij de geschiedenis van zijn moederland klinken in heilige gezangen, klokgelui en de melodieën van populaire volksliederen.
PachmoetovaAleksandra Páchmoetova werd op 9 november 1929 geboren in het Russische Beketóvka (bij Volgograd), en was aan het Moskous conservatorium leerlinge van Vissarion Sjebalin. Wij besluiten deze Perestrojka met een werk uit haar zeer veelzijdige oeuvre: u hoort het VIA-ensemble Pesnjáry met ‘Wit-Rusland’.
Vladimir Aleksandrovitsj Doekelski (Vernon Duke) (Parafjanava 27.10.1903, Rusland – Santa Monica, Californië 16.1.1969).
1. Taking a Chance on Love, lyrics John La Touche, Ted Fetter.
Frank Sinatra, vocals, orkest olv. Nelson Riddle (opname 19.4.1954). 
ROBA/Spectre Media 1075772.
2. Pianoconcert (1923/1998), orkestratie Scott Dunn.
Scott Dunn, piano, Russisch Filharmonisch Orkest olv. Dmitri Jablonski.
Naxos American Classics 8.559286.
3. Oleg Chodosko (geb. 1964).
Symfonie nr. 4, ‘De Witrus’-antiremix.
Russisch Staatsomroepsymfonieorkest olv. Michail Snitko.
Olympia MKM 163.
4. Aleksandra Nikolajevna Páchmoetova (Betketovka, 9.11.1929).
‘Wit-Rusland’ (Белоруссия), tekst Nikolaj Dobronravov (Leningrad, 22.11.1928).
Vocaal-instrumentaal ensemble (VIA) Pesnjary.
Grand Collection  GCR 001.
Met dank aan Dick Schwarz.

Samenstelling: