De Vorige Eeuw | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

De Vorige Eeuw

Irving Schlein #1. De Vorige Eeuw is de komende tijd gewijd aan werk van Irving Schlein. Deze Amerikaans-joodse componist werd op 18 augustus 1905 geboren als kind van arme Pools-Oekraïense immigranten in de ‘borshcht-belt’, de Lower East Side van Manhattan.

Aanvankelijk volgde Irving Schlein de wens van zijn ouders om “iets praktisch” te leren en studeerde farmacie. Na het afstuderen koos hij echter volledig voor de muziek. Hij behaalde zijn eerste pianodiploma in 1928 aan de New York College of Music als leerling van August Fraemcke, een van de laatste twee nog levende leerlingen van Franz Liszt. Hij vervolgde de pianostudie aan de Juilliard School of Music en studeerde compositie bij Wallington Riegger en Roger Session aan de Chatham School of Music en bij Aaron Copland en Roy Harris aan de Henry Street School of Music.
Boek 1 van zijn Préludes dateert van 1937. Luistert u naar pianiste Galina Sandovskaja. 
Zij vervolgt met de pianosonate nr. 1 uit 1938, met de delen: With great dignity and breadth, Lento poco rubato en Molto rubato.
Schlein 2
Schlein componeerde onvermoeibaar tot zijn dood in 1986, maar helaas werd tijdens zijn leven slechts weinig werk vastgelegd. Zoon Peter Schlein bracht daarin verandering met een project in Petersburg van 2001 tot 2008, toen hij met Russische musici dertien CD’s produceerde. De connectie ontstond toevallig in Zweden, waar Peter op een muziekfestival kennismaakte met de sopraan Viktoria Jevtodjeva en haar man, de barokviolist Vladimir Sjoeljakovski. Hier was ook de adjunct-directeur van het Petersburgs conservatorium Dmitri Tsjásovitin aanwezig, die het project omarmde en er thuis ook componist Boris Tisjtsjenko voor wist te interesseren. Het project werd later getrokken door de pianist Pavel Eliasjevitsj, die u in deze serie ook zult horen spelen. Dmitri Tsjasovitin kwam onlangs op 50-jarige leeftijd tragisch om het leven bij een verkeersongeluk.
Irving Schleins Strijkkwartet nr. 1 uit 1939 wordt nu gespeeld door het Academia Strijkkwartet Petersburg. Aansluitend speelt het Twee delen voor strijkkwartet uit 1937.
De componist ontwikkelde een succesvolle parallel-loopbaan op Broadway als pianist, arrangeur en muzikaal leider. Begin jaren dertig werkte hij als pianist samen met Al Jolson en was hij betrokken bij hits als ‘Can-Can’ en ‘Silt Stockings’ van Cole Porter. In de jaren veertig was hij assistent van Kurt Weill, schreef de balletmuziek bij ‘Love Life’ en initieerde de revival van ‘Knickerbocker Holiday’. Luistert u naar Thema en variaties voor klein orkest uit 1938 en de Ode voor kamerorkest uit 1939.
Voor zover de tijd toestaat speelt Galina Sandovskaja nog de Suite voor piano nr. 1 uit 1935.
 
Irving Schlein (New York 18.5.1905-11.7.1986).
1. Preludes, Boek 1 (1937): 1.3) Mars, 1.4) Cantabile, 1.5) Presto, 1.6) Andante, 1.7) Allegro con spirito.
Galina Sandovskaja, piano.
Pomeron Publishing PPC-2005-08.
2. Pianosonate nr. 1 (1938): 1) Wit great dignity and breadth, 2) Lento poco rubato en 3) Molto rubato.
Galina Sandovskaja, piano.
Pomeron Publishing PPC-2005-05.
3. Strijkkwartet nr. 1 (1939): 1) Presto, 2) Andante 3) Allegro.
4. Twee delen voor strijkkwartet (1937): 1) Moderato, 2) Chorale.
Academia Strijkkwartet Petersburg: Sandra Schinder, Natalia Kopatsjanoe, viool; Dmitri Jakoebovski, altviool; Vladimir Joenovitsj, cello.
Pomeron Publishing PPC-2005-01.
5. Thema en variaties voor klein orkest (1938).
6. Ode voor kamerorkest (1939).
Aleksandr Richter en Michael Richter, viool; Joeri Anikejev, altviool; Sergej Tsjernjadjev, cello; Rostislav Jakovlev, contrabas; Natalja Setsjkarjova, fluit (5); Adil Fjodorov en Michael Aleksejev, klarinet; Aleksej Tsess, hobo; Dmitri Krasnik, fagot; Pavel Gluchov, hoorn; Igor Vorobjev, directie.
Pomeron Publishing PPC-2005-09.
7. Suite nr. 1 (1935): 1) Air – Andantino, 2) Allemande – Allegro moderato, 3) Menuet – Moderato, 4) Sarabande – Andantino, 5) Gavotte – Un poco vivace, 6) Bourée – Vivace, 7) Courante – Allegro, 8) Polonaise – Allegro grazioso, 9) Gigue – Molto allegro.
Galina Sandovskaja, piano.
Pomeron Publishing PPC-2005-11.
Met dank aan Pavel Eliasjevitsj en Lisa Schlein.

Samenstelling: