De Vroege Wereld | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

De Vroege Wereld

za 20 jul 2013 07:00 uur
Componist: John Jacob Niles

Met Cd’s van John Jacob Niles (USA), Pierre Akendengué (Gabon/Frankrijk) & Monoswezi (Mozambique, Noorwegen, Zweden en Zimbabwe).

John Jacob Niles.
Was één van de succesvolste en invloedrijkste folkzangers en –songschrijvers van voor de Tweede Wereldoorlog. Hij verzamelde en (her)schreef Amerikaanse en Engelse folksongs. Hij begeleidt zichzelf op een dulcimer, een instrument uit de Appalachen (het Middelgebergte in het Oosten van Noord-Amerika). Hij zingt zijn traditionele en zelfgeschreven liedjes met een opmerkelijk hoge stem, die hij voortdurend aanpast aan de vele personages uit de verhalende liedjes. Marlene Dietrich en Bob Dylan waren enkelen van zijn fans, en wie een beetje gevoelig is voor traditionele, verhalende folk zal hiervan genieten.
CD: The Boone-Tolliver Recordings van John Jacob Niles. Label: L.M. Dupli-cation (2012).
ArkendenquePierre Akendengué.
Maakt deel uit van de grote meesters van de hedendaagse Afrikaanse muziek. Hij werd geboren in 1943 in Gabon, waar hij werd ingewijd in de muziek door de feesten en de geluiden van het bos. Maar het is in Frankrijk, in de late jaren ’60, dat hij zijn eigen muzikale stem vond. Voor hem, zoals voor veel jonge Afrikanen, werd de stad een toevluchtsoord om zich te uiten of om gewoon te bestaan. Hij bracht zijn eerste album uit in 1974 op het Saravah label, getiteld Nandipo. Inmiddels 2013, vele albums verder, brengt Lusafrica een nieuwe cd van hem uit: Destinée. Op deze cd zingt hij weer over zijn kinderjaren en over de Nkomi cultuur.
CD: Destinée van Pierre Akendenqué. Label: Romepa/Lusafrica (2013), code: 662362.
MonosweziMonoswezi.
Is een collectief van muzikanten die oorspronkelijk uit Mozambique, Noorwegen, Zweden en Zimbabwe komen. Met een gemeenschappelijke passie voor traditionele Afrikaanse muziek in het algemeen, en muziek uit Zimbabwe en Mozambique in het bijzonder, zoekt Monoswezi een muzikale expressie, waar respect voor de traditie wordt gecombineerd met verschillende referenties en ervaringen uit de jazz en moderne westerse muziek. Naast de traditionele muziek, voert Monoswezi ook de door de bandleden gecomponeerde muziek uit.
CD: The Village van Monoswezi. Label: Riverboat Records/World Music Metwork (2012), code: TUGCD1063.

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan