De Muzikant | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

De Muzikant

do 15 mrt 2018 14:00 uur

Muziek in Vrije Tijd.

“De Johannes van nu”, een herbewerking van de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach door Klaas Hoek. Een opname van 8 april 2017 in het Orgelpark te Amsterdam.

Klaas Hoek maakte een versie voor drie solisten, koor, strijkkwartet en harmonium. De instrumentale Intermezzi zijn van componist Willem Boogman.

 

In deze uitzending horen we een compilatie van het stuk dat anderhalf uur duurde.

De ‘Johannes Passion’ is een oratorium gebaseerd op het lijdensverhaal zoals opgetekend in het evangelie van Johannes. De tekst is door Bach gedramatiseerd: personen die in de vertelling een hoofdrol spelen komen via recitatieven aan het woord en omstanders reageren in de zogenaamde turbakoren, koorgedeeltes waarin de massa reageert op de omstandigheden en roept om bijvoorbeeld kruisiging. Dit geheel wordt doorsneden met koralen en aria’s en omlijst met twee grote koorcomposities: ‘Herr, unser Herrscher’ aan het begin en ‘Ruht wohl’ voorafgaand aan het slotkoraal.

Van de ‘Johannes Passion’ bestaat geen eenduidige partituur. Bach heeft bij de diverse uitvoeringen delen vervangen en gereviseerd. We kennen nu vier varianten die onderling aanzienlijk verschillen. De algemene opvatting is dat er een kern is die zorgt voor eenheid. Die kern bestaat uit recitatieven, koralen, de turbakoren en het openings- en slotkoor. De aria’s zijn de ‘losse’, variabele elementen in de ‘Johannes Passion’.

De editie door Klaas Hoek sluit aan bij die opvatting. Hij gaat echter nog een stap verder. In zijn editie kunnen die aria’s vervangen worden door andere composities, zoals de Intermezzi van Willem Boogman in de bezetting voor strijkkwartet en harmonium. In deze compilatie hoort u het tweede Intermezzo.

De delen zijn:

  1. 1-9
  2. 22-30, 40
  3. Intermezzo 2, Willem Boogman
  4. 49-53, 55, 56
  5. 57,59, 67, 68

 

1. J.S. Bach / Klaas Hoek – De Johannes van Nu

2. Willem Boogman – Intermezzo 2

Asko-kamerkoor. Tenor, Marcel Beekman (Evangelist). Bas, Sinan Vural (Pilatus). Mezzosopraan, Helena van Heel (Jezus).

Janneke van Prooijen, 1e viool. Cordelia Paw, 2e viool. Carlos Delgado, altviool. Antequera Eilidh Martin, cello. Klaas Hoek, harmonium. Dirigent: Jos Leussink.

Opname Orgelpark, Techniek Klaas Hoek.

 

Samenstelling: