De Muzikant | Concertzender.nl :: Radio
spinner

De Muzikant

wo 4 sep 2019 20:00 uur

Muziek in Vrije Tijd.

Johann Rosenmüller werd 400 jaar geleden geboren (in 1619) in Oost-Duitsland in Oelsnitz, vlakbij Plauen en Chemnitz. Hij studeerde aan de theologische faculteit van de Universiteit Leipzig en werd in 1651 organist van de Nikolaikerk aldaar, en later ook van de Thomaskerk. Na een omzwerving via Venetië, waar hij werkte in de San Marco, kwam hij terug in Duitsland.

De reden voor zijn reis naar Venetië was de beschuldiging van ontucht met koorknapen. Maar in Italië vond hij de goede mix tussen de Duitse en de Italiaanse muziekstijlen die hem tot een beroemde en invloedrijke componist in zijn tijd maakten. In 1682 keerde Rosenmüller terug naar Duitsland als kapelmeester van Hertog Anton Ulrich van Brunswijk-Wolfenbüttel waar hij twee jaar later stierf, 64 jaar oud.

Op 17 juni 1990 verzorgden de ensembles Bouzignac en Cantores Abaelardi olv. Anthony Zielhorst een concert in de Oude Kerk Amsterdam, geheel gewijd aan deze wat minder bekende componist.

Ensemble Bouzignac werd opgericht in 1986 en specialiseerde zich in stijlgetrouwe uitvoeringen van relatief onbekende muziek uit de 17de eeuw. De Cantores Abaelardi werd opgericht in 1988 en specialiseerde zich in laat-gregoriaans. Beide ensembles staan hier onder leiding van Anthony Zielhorst.

We luisteren vanavond naar het eerste deel van een reconstructie van Venetiaanse Vespers op de vooravond van het geboortefeest van Johannes de Doper ( 24 juni)

1) Johann Rosenmüller (ca 1619-1684) – Praeludium Sonata nona a 5, uit: 12 Sonate (Neurenberg 1682)

2) Gregoriaans – Antifoon: Iste praeibit
Rosenmüller – Psalm 109: Dixit Dominus
Gregoriaans – Antifoon: Iste Praeibit

3) Gregoriaans – Antifoon: Johannes est nomen ejus
Rosenmüller – Psalm 110: Confitebor tibi Domine
Gregoriaans – Antifoon: Johannes est nomen ejus

4) Gregoriaans – Antifoon: Ex utero senectutis
Rosenmüller – Psalm 111: Beatus Vir
Gregoriaans – Antifoon: Ex utero senectutis

Ens. Bouzignac, Cantores Abaelardi olv. Anthony Zielhorst

Concertzender, 17 juni 1990, Oude kerk Amsterdam
Techniek: Wijnand de Groot

 

Samenstelling: