De Muzikant | Concertzender.nl :: Radio
spinner

De Muzikant

wo 2 okt 2019 20:00 uur
Componist: Luc de Winter

Muziek in Vrije Tijd.

Het Vlaamse koor Polyfoon werd 20 jaar geleden in 1999 opgericht. Vanaf het begin heeft het een eigen geluid laten horen in het Vlaamse koorlandschap.

Polyfoon organiseerde groots opgezette projecten met muziek, beeld en woord met een bijzondere thematiek. Daarbij is er één constante: elk project is een verrassende confrontatie tussen oude en hedendaagse polyfonie. En elk concert is opgebouwd rond één specifiek thema, verhaal of componist.

In 2010 werkte Polyfoon samen met Zen-monnik en componist Luc de Winter, hij studeerde orgel en compositie aan het Lemmensinstituut in Leuven. Sinds geruime tijd is hij actief Zen-Boeddhist en in 2003 werd hij tot monnik gewijd.

Hij componeerde zeven werken de cyclus ‘Sandokai Zen and Polyphony’ op basis van klassieke teksten uit het ZenBoeddhisme. Hij gebruikte daarvoor nieuwe Engelse vertalingen, soms speciaal voor dit doel gemaakt.

De zangers van Polyfoon vonden het, behalve muzikaal, ook een persoonlijke verrijking om met deze muziek en de teksten aan de slag te gaan. Artistiek leider Johan Geerts verwoordt het zo: “Wij hebben geleerd dat het rationele begrip niet strikt noodzakelijk is om muziek te smaken, want is het wezen van kunst niet juist, dat ze het verstandelijk begrip overstijgt?” 

 

Luc de Winter (1966) – Cyclus Sandokai Zen and Polyphony
1) Emmei Jukku Kannon Gy: Ten line Sutra of Avalokiteshvara’s Boundless Life à 4
2) Hannya Shingyo: The sutra on the heart of Realising Wisdom beyond Wisdom à 4
3) Shiguseiganmon: The Four Vows à 6
4) Reading the record of Ehei Dogen à 4
5) Takkesa Ge: Robe chant à 6
7) Sandokai: Being One and Many à 8

Ensemble Polyfoon olv. Lieven Deroo

Polyfoon. Sandokai, Zen and Polyphony.    www.polyfoon.be

 

Samenstelling: