spinner

De Nacht: Wereld

Deze nacht is gewijd aan muziekstijlen uit verschillende Franse regio’s.

 

1- ‘Zaz’ van de zangeres Zaz (Parijs).

Het titelloze albumdebuut van Zaz is de  Franse onthulling van 2010, met een verfrissende unieke zigeuner-jazzstijl en veel moderne pop klink het album nooit retro of clichématig. Zaz een is ervaren zangeres, en haar gelijkenis met Edith Piaf is opvallend.
Naast haar zang is Zaz een begaafd songwriter, gecrediteerd met het schrijven of co-schrijven van zes van de elf nummers op dit album.
Cd. ‘Zaz’. Label: Play On (2010), code: 88697-744732. VIDEO

2- ‘Le Phare’ van Yann Tiersen (Bretagne).

Al op jonge leeftijd had Yann Tierson grote interesse voor muziek. Hij bracht zijn jeugd door in Rennes (Bretagne), waar hij viool en piano leerde spelen, en daarna orkestdirectie. In 1998 was zijn album ‘Le Phare’ veel op de radio te horen en dat gaf hem de gelegenheid om zijn vorige werken opnieuw uit te brengen. De grote doorbraak van Yann Tierson kwam toen hij -in 2002- werd uitgenodigd om de score voor ‘Le Fabuleus Destin d’Amelie Poulin’ te schrijven.
Cd. ‘Le Phare’ – Yann Tierson. Label: Labels (1998), code:  8454022. VIDEO

3- ‘The Essential’ van Richard Galliano (Nice, Cote d’Azur).

Deze dubbele cd vertegenwoordigt zijn ‘Dreyfus label’ opnamen 1985 t/m 2005, met sensuele ballads, wervelende walsen en zwoele tango’s van Astor Piazzolla’s album ‘Passatori’ en van Tsjaikovski’s Piano Concerto No. 1  krijgt Richard’s accordeon een behandeling die macht en frivoliteit mengt. Hoogtepunten zijn de dramatische ‘Libertango’ en een aantal fijne, niet eerder uitgegeven opnamen; live materiaal van Piazzolla’s en Richard’s double-time improviseren met virtuozen Michel Portal op saxofoon & klarinet en Eddy Louiss op Hammond orgel.
Cd. ‘The Essential’ – Richard Galliano. Label: Dreyfus Jazz (2011), code: FDM 46050369712. VIDEO

4- ‘Corsica: Les plus belles chansons Corses’.

Corsicaanse muziek, in wezen polyfoon, is een onderdeel van de Corsicaanse identiteit en Corsicaanse cultuur, bekend in heel Frankrijk en zelfs in Europa. De polyfone liedjes vormen de basis van de liederen van de herder die ze tijdens hun verblijf in de bergen zongen. Net als bij de oorsprong, brengen verschillende polyfone liedjes vandaag bepaalde ideeën en waarden over die dierbaar zijn voor de Corsicaanse bevolking.
Cd. ‘Corsica: Les plus belles chansons Corses’. Label: Versailles (2002), code: 4775422. VIDEO

5- ‘Mach 6’ van Mc Solaar.

Mc Solaar is geboren in Dakar, Senegal, met ouders van Tsjadische origine, maar groeide op in Villeneuve-Saint-Georges dat deel uitmaakt van de Parijse buitenwijken. Hij maakt vooral Franstalige, Engelstalige en Spaanstalige rap-muziek. Mc Solaar is populair in Frankrijk, waar hij in 1990 debuteerde op het raptoneel. Ook op de Amerikaanse markt genoot Mc Solaar een grote populariteit. Hij behaalde met ‘Prose Combat’ een vijfde plaats in de Billboard World Albums hitlijst. Hij maakte meerdere keren deel uit van ‘Les Enfoirés’, een groep artiesten die zich door middel van een jaarlijks terugkerend benefietconcert inzet voor daklozen.
Cd. ‘Mach 6’ – Mc Solaar. Label: East-West (2004), code: 25646087228. VIDEO

6- ‘Altiplanos’ van Pierre Bensusan.

Geboren in 1957 in Oran, Algerije, verhuisde zijn gerepatrieerde familie naar de buitenwijken van Parijs toen hij 4 jaar was. Op 17-jarige leeftijd nam hij zijn eerste album op, “Near Paris”, dat het “Gouden Roos en Grand Prix Disc Folk” (Montreux Festival) kreeg. Na een constante aanwezigheid in Frankrijk in de “Folk Years”, trekt Pierre voornamelijk rond in Noord-Amerika, in Angelsaksische landen, in heel Europa en in China en Azië. Pierre Bensusan is een muzikant zonder grenzen, hij verrast ons met zijn prismatische benadering van een atypisch muziekuniversum. “The Sound Bensusan” is de viering van een intiem volkslied, gespeeld door een avontuurlijke gitarist met een duizelingwekkende techniek in de vingers.
Cd. ‘Altiplanos’ – Pierre Bensusan. Label: Dadgad DM1009 Favored Nations FN 24402 (2005). VIDEO

7- ‘Gwenojenn’ van Soïg Sibéril.

Bretagne is een Franse regio met een schat aan – voornamelijk Keltische – muziek. De Keltische gitarist Soïg Sibéril laat horen hoe een Bretonse ‘gitaar’ klinkt. Soïg heeft enkele van de beste muzikanten van Bretagne om zich heen verzameld voor dit album. Veel van het materiaal is geschreven door Soig zelf, anderen zijn traditioneel. De sfeer is vrij modern, erg hypnotiserend en vaak krachtig, maar er zijn ook stillere stukjes met solo gitaarmuziek. Soïg is een uitstekende gitarist en de gitaar presenteert meestal eerst de thema’s van de melodie en vaak neemt een ander instrument (bijvoorbeeld de saxofoon) het over.
Cd. ‘Gwenojenn’ – Soïg Sibéril. Label: Coop Breizh (1999), code: CD 889. VIDEO

Met dank aan:

 

Samenstelling: