spinner

De Vroege Wereld

za 8 jun 2019 07:00 uur

Met muziek van Tristan Driessens, Valtònyc en de groep Arifa.

 

Tristan Driessens brengt een verscheidenheid aan oosterse invloeden in de wereld van de West-Europese volksmuziek. Lang voordat de Belgische oed-speler in de geheimen van de klassieke Ottomaanse muziek werd geïntroduceerd, was hij alom bekend als een getalenteerde volksdanser. Met ‘A Folk Dancer’s Journey’ keert hij terug naar zijn eerste passie: een Franse cirkel dansmixen met een Kaukasische ‘Eagle’-dans uit Azerbeidzjan, mazurka, geluiden uit Turkije en een Joods Marokkaans lied. Het album schildert het beeld van een rusteloze nomade die, vergezeld van zijn trouwe luit, een cruciale fase heeft bereikt op zijn weg tussen Oost en West.
Cd. A Folk Dancer’s Journey – Tristan Driessens | Label: Seyir muzik (2019), code: 2GN005 | Distributie: XANGO music | VIDEO

Valtònyc, ook wel bekend als het Catalaanse ‘enfant terrible’, bestaat niet meer. Hij is opgegroeid, volwassen geworden en geeft voor het eerst een album uit bij het Belgische label Home Records. Valtònyc is vrijgevochten en uitdagend, met een uitzonderlijk poëtische dimensie en metaforen. De metafoor begint al met de titel van het album. ‘Piet Hein’ is een Nederlandse kaper uit de 16e eeuw die, na lange tijd opgesloten te zijn door de Spanjaarden, wraak neemt en als held terugkeert naar zijn land.
Cd. Piet Hein – Valtònyc | Label: Home records (2019), code: 413309 | VIDEO

Arifa.
Oude muzikale tradities uit het Midden-Oosten en de Balkan worden gemengd met jazz en hedendaagse geïmproviseerde muziek in een westerse gemoedstoestand. Het geheim van Arifa ligt in de creatieve chemie tussen haar drie leden. Ze zijn woonachtig in Nederland, maar afkomstig uit Roemenië, Turkije, Nederland en Duitsland. Hun muziek is net zo divers als hun oorsprong, van traditionele Turkse en Balkan muziek naar jazz en hedendaagse muziek.
Cd. Secret PoetryArifa | Label: Arifa / Mundus prod. | Distributie: XANGO music | VIDEO

 

Samenstelling: