spinner

Acoustic Moods

vr 13 jan 2017 21:00 uur
Genre: Flamenco
Componist: Antonio de Santa Cruz

Een speciale aflevering van Acoustic Moods ter gelegenheid van de Flamenco Biënnale Nederland die vandaag van start gaat. Karin van den Boogaert ontvangt Art Director Ernestina van de Noort in de studio.

 

 

Flamenco op het scherpst van de snede, dát is de Flamenco Biënnale Nederland. Het tweejaarlijkse internationaal toonaangevende muziek- en dansfestival toont van 13 januari tot en met 29 januari 2017 de nieuwste ontwikkelingen in de flamenco en brengt eigenzinnige makers, grote sterren en jong aanstormend talent. Het festival presenteert ook deze zesde editie weer een kleurrijke staalkaart van flamenco uitgevoerd door de wereldflamencotop.

 

Tijdens de biënnale optredens van o.a.: Rocío Molina, Isabel Bayón, Manuel Liñán, Rocío Márquez, Leonor Leal, José Valencia, Antonio Canales, Mercedes Ruiz, David & Alfredo Lagos, Orquesta Chekara, Rafael Riqueni, Pepe Habichuela, Enrike Solinís & Euskal Barrokensemble.

 


Karin van den Boogaert praat met Ernestina van de Noort over de Biënnale maar ook over Flamenco in algemene zin. Ernestina laat ons een groot aantal muziekfragmenten horen. Eigenlijk een soort waaier aan verschillende soorten en stijlen van de Flamenco.

 

Ernestina: ‘Ik las laatst een hoofdstuk uit een boek van antropoloog Claude Lévi-Strauss. Hij schreef: muziek grijpt je bij de ingewanden. Dat geldt heel erg voor Flamenco. De Biënnale is voor mij geslaagd als ik het publiek, alsof gereinigd, de zaal uit zie komen, dat het iets met de mensen gedaan heeft, als het doorleefd is. Als ze het in hun ingewanden hebben gevoeld.’

 

Het festival reist langs maar liefst 8 steden: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven; en voor het eerst Amersfoort en Maastricht. En wipt zelfs even de grens over naar Antwerpen.

 

Voor meer info: bezoek de website van de Flamenco Biënnale Nederland

Voor optredens: zie het blokkenschema

Artikel van Mixed Worldmusic:

 

1. Hippytano / Diego Carrasco
Morao del Alma (bulería)

 

2. Morao Morao / Moraíto Chico
Mariavala (soleá)

 

3. Diego Carrasco / diego Carrasco Nuevos medios collectie
El Latero  (soleá)

 

4. Punto de Fuga / Alfredo Lagos
All Free , (soleá por bulería) met voeten van Israel Galván

 

5. El Pequeño Reloj / Enrique Morente & Pepe Habichuela
Calles de Cádiz (alegrías)

 

6. Pepe Marchena
En un Potrerito (guajira)

 

7. El Niño / Roció Márquez
El año del Cometa (milonga)

 

8. Curioso Impertinent / Tino van der Sman
Curiosos impertinentes (rumba)

 

9. Orilla del Mundo / Alfonso Aroca
Coraje (bulería)

 

10. Colores del Sur / Enrique Solinís
Jácaras
Antonio de Santa Cruz

 

11. Pedro Bacan & les clan de Pinini
José Valencia
(soléa)

 

Samenstelling: