Die sanck een Liedt | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

Die sanck een Liedt

zo 25 dec 2022 11:00 uur
Componist: Gian Carlo Menotti

‘Amahl en de nachtelijke bezoekers’

Gian-Carlo Menotti

 

Op deze kerstmorgen maak ik graag een uitzondering en laat nu geen liederen horen maar laat een verhaal vertellen. Als operaatje op muziek gezet door de Amerikaans-Italiaanse componist Menotti. Heel beeldend en sfeervol. Het werd geschreven in 1951 voor een tv uitzending en is jaren ongelooflijk populair geweest. Ik hoop dat u even de tijd neemt om te luisteren. Het hele verhaal vindt u in de speellijst.

Speellijst :

  1. Gian Carlo Menotti – ‘Amahl and the Night Visitors’(1951)

 

Ike Hawkersmith (jongenssopraan) Amahl
Kirsten Gunlogson (mezzo-sopraan) Mother

Dean Anthony (tenor) King Kaspar
Todd Thomas (bariton) King Melchior
Kevin Short (bas-bariton) King Balthasar
Bart Lefan (bariton) Page
Nashville Symphony Chorus
Chicago Symphony Chorus
Nashville Symphony Orchestra

dirigenten:

Alastair Willis
George Mabry

 

  1. Gian-Carlo Menotti – ‘Adagio’ uit : Vioolconcert in a kl.
    Jennifer Koh, viool. Spoleto Festival Orchestra. Richard Hickox, dirigent. (fragment)

 

Het verhaal speelt zich af rond de geboorte van Christus in Judea. De 12-jarige Amahl is gehandicapt – een van zijn benen is verlamd, dus hij kan alleen bewegen met een kruk die hij zelf heeft gemaakt. Amahl heeft een grote fantasie en vertelt soms leugens. Het is avond. Amahl zit voor zijn huis en speelt op de fluit. Zijn moeder, een arme weduwe, roept hem om in huis te komen. De jongen volgt niet meteen, dus de moeder gaat zelf naar buiten en haalt hem op. Op de vraag wat er ‘s nachts nog meer zo opwindend is, vertelt Amahl over een grote ster met een staart. De moeder – gewend aan zijn verhalen – gelooft hem niet en maakt zich zorgen over de toekomst. Eindelijk gaan de moeder en zoon naar bed.

 

Dan verschijnen de Drie Koningen (Kaspar, Melchior, Balthasar). Ze zijn op weg naar Bethlehem met hun page. Ze passeren het huisje van de weduwe en kloppen aan. Amahl wordt door zijn moeder gevraagd om naar de deur te gaan. Als hij haar probeert uit te leggen dat er buiten drie koningen zijn, gelooft de moeder hem niet en wordt ze boos. Als ze uiteindelijk zelf naar de deur gaat, deinst ze eerst terug, bang en nodigt dan de drie koningen uit. Ze hopen onderdak te vinden voor de nacht. Terwijl de moeder het bos in gaat om stokken te zoeken, praat Amahl met de koningen en vraagt wat ze allemaal meedragen. Als moeder terugkeert, stuurt ze Amahl om andere herders te zoeken, zodat ze iets te eten kunnen brengen en de koningen waardig kunnen ontvangen. Ondertussen bewondert ze de geschenken die de koningen willen brengen aan een nieuwgeboren kind. De herders komen, presenteren hun geschenken en dansen voor de koningen. Daarna nemen ze afscheid en maakt iedereen in de herdershut zich op voor de nachtrust.

 

Terwijl de koningen slapen, kan de moeder niet rusten, en ze probeert zelfs een stuk goud te stelen voor zichzelf en haar kind. De page betrapt haar op diefstal en er is een grote rel. De moeder vertelt dat het goud voor haar zoon is, hij heeft geen toekomst. Koning Melchior kalmeert de situatie en zegt tegen de moeder dat ze het goud mag houden, het kind dat ze zoeken heeft eigenlijk helemaal geen goud nodig. Amalh komt op voor zijn moeder en biedt aan om het onbekende kind zijn kruk te geven, het enige waardevolle dat hij heeft. Als hij het aan de koningen overhandigt, gebeurt er een wonder: Amahl kan normaal lopen. De dolgelukkige moeder laat vervolgens haar zoon de koningen vergezellen naar de kribbe.

 

Samenstelling & presentatie:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan