spinner

Disc-Cover!

za 17 jan 2015 02:00 uur

Olatz Zugasti.

Olatz Zugasti
In deze uitzending van Disc-Cover een echt vergeten of onbekend juweeltje. Bulun Bulunka van de Baskische songwriter, harpspeelster er zangeres Olatz Zugasti verscheen net voor de eeuwwisseling. Weinigen zullen dit schijfje hebben opgemerkt, tenminste buiten Euskal Herria, zoals de noordelijke streek aan de zuidelijke voet van de Pyreneeën in de eigen taal wordt genoemd. Binnen die eigen ‘land’ grenzen kent vrijwel iedereen dit meesterwerkje. Het zal de taal zijn die een belemmering vormt.
Denken de meesten waarschijnlijk… want ondanks dat je er wellicht geen woord van verstaat, is Bulun Bulunka vooral een aansprekend werkje. Intimistisch, fraai vertolkt en met respect voor de eigen cultuur. Toch verschilt het van wat we vaak als muziek uit Baskenland horen. Geen traditionele streekgebonden instrumenten, geen opzwepende dansritmen of robuuste zang, maar een haast fluiterende stem die wordt begeleid door een Keltische harp. Dat alleen al maakt het album bijzonder. Het is een thema album. Bulun Bulunka laat zich vertalen als ‘slaapliedjes’. Maar dan wel eeuwenoude, met verhalen die er toe doen. Voor kleine en grote kinderen. Olatz Zugasti maakte in haar solo carrière slechts vier albums, met Bulun Bulunka als meest aansprekende.
Desondanks is ze een van de belangrijkste muzikanten uit Baskenland: bescheiden, nauwelijks op de voorgrond tredend, maar wel al jaren de vaste begeleider en studiomuzikant van Benito Lertxundi, dé liedjesmaker uit Baskenland. Daarnaast schrijft ze kamermuziek, geeft les en schrijft lesmethoden. U valt er vast niet van in slaap, maar geniet wel van de fraaie klanken van Bulun Bulunka. 
Bulun Bulunka 3.jpg

1.  Olatz Zugasti – Neguko Arratsalde Batean
     (Olatz Zugasti)
     Kantu baten bila nabil – Elkarlanean Elkar KD 270
2.   Haurra Egizu Lotto Lotto
3.   Aztanen Portalean
4.   Haurra Egizu lo Ta Lo
5.   Haurtxo Haurtxoa
6.   Haurrak, Logale Dalako
7.   Gure Haur Honen
8.   Lo Hadi Aingürüa
9.   Kuluxkan
10.  Amaren Xango
11.  Bulun Bulun
12.  Abenduaren Hogeian
13.  Atzo Goizean
14.  Abu Nina, Katalina Eta Iluna Denerako
15.  Haurrak  Ederrak
16.  Olatz Zugasti – Erraondo (trad, Zugasti)
      Gau Hotzenean Ere – Elkarlanean Elkar KD 845
17.  Olatz Zugasti – Izpegiko hasperena (Olatz
      Zugasti)
      Gau Hotzenean Ere – Elkarlanean Elkar KD 845
Tracks 2 – 15: Olatz Zugasti  – Bulun Bulunka – Elkarlanean Elkar KD 532.
elk-zugasti3.jpg

Samenstelling: