spinner

Solta a Franga

vr 29 mei 2020 20:00 uur

Solta a franga – Tony Allen tribute deel 2

 

Op 30 april 2020 overleed Tony Allen (79), de Nigeriaanse meesterdrummer. Samen met Fela Kuti stond hij aan de wieg van Afrobeat als genre; een amalgaam van Highlife, Afrikaanse ritmes en Amerikaanse funk. Als drummer en als bandleider was hij jarenlang verbonden met Fela Kuti, maar eind jaren ’70 ging hij zijn eigen weg en vestigde zich in Parijs. Fela zei dat hij 4 drummers nodig had om hem te vervangen. Tony Allen’s stijl van drummen was uniek, hij speelde met al zijn ledematen een ander ritme en wist als geen ander uiterst swingende, bijna vloeibare ritmes te creëren. Hij maakte vele platen en had altijd een open oor voor andere en nieuwe stijlen, inclusief dub en hiphop. Daarnaast was hij een veelgevraagd sessiedrummer en collaborateur voor zeer uiteenlopende samenwerkingen, van zanger Damon Albarn (bekend van o.a. Blur en de Gorillaz) tot Detroit techno pionier Jeff Mills.

Ondanks zijn hoge leeftijd was hij nog zeer actief. Zo stond hij vorig jaar stond nog met de groep ‘The Good, The Bad and the Queen’ op Lowlands. Een maand voor zijn overlijden bracht hij nog ‘Rejoice’ uit, een sessie die hij samen met de in 2018 overleden Zuid Afrikaanse koperblazer Hugh Masekela had opgenomen. Een instant Afrojazz klassieker. Allen zou ook met dit project gaan touren.

DJ Bertú maakte als eerbetoon een 2 uur durende mix van Tony Allen’s eigen tracks en samenwerkingen, waar zijn veelzijdigheid tot uiting komt, van Fela naar techno tot jazz. Vorige week, 22 mei, werd het eerste deel uitgezonden bij Wereldmuziek Club.

Deel twee gaat verder waar deel 1 ophield, met de bijzondere samenwerking met techno producer Jeff Mills.

Selectie, mix, tekst, schilderij en foto: DJ Bertú

 

01 Tony Allen & Jeff Mills – Locked And Loaded (Edit)
02 Angelique Kidjo – Houses in Motion
03 Fanga – Crache La Douleur (ft. Tony Allen)
04 Tony Allen & Hugh Masekela – Jabulani (Rejoice, Here Comes Tony)
05 Tony Allen – Moyege
06 Afro-Haitian Experimental Orchestra – Wongolo (ft. Tony Allen)
07 Tony Allen & Aboyomy Afrobeat Orquestra – Meus Filhos Afrobeat Rework
(feat. BNegão)
08 Tony Allen – Wolf Eats Wolf
09 Tony Allen – Moanin’
10 Tony Allen – Don’t Fight
11 Tony Allen – Moving On
12 Tony Allen & Hugh Masekela – Never (Lagos Never Gonna Be the Same)
13 Fela Kuti – Roforofo Fight (ft. Tony Allen)
14 Psyco On Da Bus – Time to Take a Rest Suite, Pt. 2 (ft. Tony Allen)

 

Samenstelling: