Folk It! | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

Folk It!

vr 28 apr 2023 19:00 uur

Folkit mediterranee, aflevering 3: Michiel van der Meulen

In de derde aflevering van Folkit! Mediterranee laten we u de composities horen van de Nederlandse componist Michiel van der Meulen. Hij groeide op met een vader die idolaat was van muziek uit de Balkan. Die speelde jarenlang accordeon in Calgija van etnomusicologie Wouter Swets. Muziek met vreemde ritmen en maatsoorten waren dus kind aan huis, maar de focus kwam meer en meer te liggen op muziek uit oostelijker streken en de klassieke modale aanpak. Toch is muzikant zijn is niet zijn professie. ‘Ik ben geoloog. Met componeren van muziek is geen droog brood te verdienen. Maar ik zou ook geen professioneel muzikant of componist willen zijn. Het werken als muzikant is niet zo leuk en uitdagend als de muziek zelf. Ik ben nu heel vrij en doe het zo goed als ik kan’ verklaart van der Meulen. Zijn composities worden uitgevoerd door andere muzikanten, maar is het niet een drang van een componist om toch je eigen werk te spelen? Voor Van der Meulen niet in de eerste plaats, zo blijkt uit zijn verhaal. ‘Ik volgde seminars bij de Labyrinth Musical Workshop in Choudetsi in Kreta en compositieleer aldaar bij Ross Daly, de grote voorman van de hedendaagse modale muziek. Ik werd door violist Giorgos Papaioannou aangemoedigd om goede studio opnamen te maken van tijdens die seminars geschreven composities. Met vijf toonaangevende beroepsmuzikanten, docenten van de academie, werden in vijf dagen opnamen gemaakt. Ik speel zelf niet mee. Er zijn veel betere muzikanten waar ik weinig aan kan bijdragen. Mijn beste bijdragen aan de cd’s is het componeren’.

De kern van wat het Kairo collective ging heten bestaat uit Harris Lambrakis (ney),

Giorgos Papaioannou (viool), Manolis Kanakakis (kanun), Yorgos Mavromanolakis (oud)

en Marijia Katsouna (bendir, tombak). Dat bleef een min of meer vaste groep muzikanten met kleine aanpassingen en uitbreidingen. Op het tweede album is voor het eerst Van der Meulen zelf te horen op tambura. Een derde cd laat een zelfde beeld zien: een gekend format, maar kleine verschuivingen, zowel qua instrumentatie en musici als (herkomst of structuur) van de composities.

Uitgebreide informatie over Michiel van der Meulen, zijn drijfveren en kijk op het maken van muziek, het Kairos collective, maar eveneens over hedendaagse modale muziek kunt u vinden op de website Toumilou.nl.

Recensies van Piri Reis (https://www.newfolksounds.nl/piri-reis-contemporary-modal-music/recensies/2017), Europe (https://www.newfolksounds.nl/kairos-collective-europe/recensies/2019) en Erato (https://www.newfolksounds.nl/kairos-collective-erato/recensies/2023).

Muzikanten van het Kairos Collective (e.a.)

 

Kairos collective – Pîrî Reis- TouMilou Records 1

1.      Şehnaz Yürük Semâî 3:19

2.      Ανάμνηση I Anamnisi 6:07

3.      Nihâvend Saz Semâî -Το Λαϊκό I To Laiko 6:46

Kairos Collective – Europe – TouMilou Records 3

4.      Dali snaes pomnis li 5:41

5.      Barbanera 4:45

6.      Hüseyni Taksim 2:07

7.      Kairos 7:03

8.      Trandafirul rau Tinjeste 2:38

Kairos Collective – Erato – TouMilou Records 6

9.      Blackcap 3:19

10.  Kilim 3:48

11.  Erato (Ross Daly, Kelly Thoma, Mayu Shviro)  4:20

12.  Manastırka 3:31 13.  Aj Sarajevo 2:41

 

 

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan