spinner

Een Os op het Dak

wo 1 mei 2019 21:00 uur

Een os op het dak 3: Weg van de tonaliteit (2). Vandaag de derde aflevering van ‘Een os op het dak’ van Thea Derks. In dit programma volgt zij losjes het betoog van haar in 2018 gepubliceerde boek ‘Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht’, een introductie van eigentijdse muziek in gewonemensentaal.

 

De Os werd door pers en lezers enthousiast ontvangen, is inmiddels uitgevlogen over heel Nederland en kreeg zelfs een eigen rubriek in het tijdschrift De Nieuwe Muze. Op zondag 19 mei verzorgt Thea Derks twee huiskamerlezingen over moderne muziek tijdens het Eratofestival in Meppel. Ook in het Oranjewoud Festival vertelt zij hier twee maal over, op 30 en 31 mei in het sfeervolle Landgoed Oranjewoud. – Met de angst voor nieuwe muziek valt het dus wel mee.

In de eerste aflevering van ‘Een os op het dak’ richtte Thea Derks zich op het verlaten van de tonaliteit, waarin eeuwenlang de zwaartekracht van de grondtoon/tonica had geheerst. Begin twintigste-eeuwse doorbrak Arnold Schönberg die hiërarchie door alle 12 halve tonen aan elkaar gelijk te maken.

De weg ernaar toe was lang en bleek lastiger dan verwacht, maar leverde prachtige stukken op. Tot ergernis van Schönberg kwam de term ‘atonale muziek’ in zwang. Vandaag opnieuw aandacht voor deze interessante periode in de muziekgeschiedenis, met muziek van Schönbergs geestverwanten en leerlingen Anton Webern en Alban Berg en van de Amerikaanse Ruth Crawford.

 1. Anton Webern. Im Sommerwind.
  Koninklijk Concertgebouworkest olv. Mariss Jansons.
 2. Anton Webern. Entflieht auf leichten Kähnen.
  John Alldis Choir olv. Pierre Boulez.
 3. Alban Berg. Jugendlieder, selectie.
  Jessye Norman, sopraan. Ann Schein, piano.
 4. Alban Berg. Pianosonate opus 1.
  Daniel Barenboim, piano.
 5. Ruth Crawford. Three Chants.
  New London Chamber Choir olv. James Wood.

 

Tip: als u de Os aanschaft via de website boekenbestellen.nl ontvangt u een exemplaar met persoonlijke opdracht. 

Samenstelling, presentatie en techniek: Thea Derks

 

Samenstelling & presentatie: