Een Os op het Dak | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Een Os op het Dak

zo 7 jun 2020 12:00 uur

Een os op het dak 15: De Os in tijden van Corona #3.

 

Vandaag de vijftiende aflevering van Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht

In aflevering 14 stond zij stil bij de draconische coronamaatregelen van het Kabinet-Rutte. Door de afgelasting van alle concerten en festivals tot 1 september werd de cultuursector onevenredig zwaar getroffen. Om Nederlandse musici en componisten een hart onder de riem te steken draaide zij in deze aflevering uitsluitend muziek van eigen bodem.

Op 19 mei hebben premier Rutte en minister Hugo de Jonge nieuwe maatregelen afgekondigd. Vanaf één juni mogen er weer concerten georganiseerd worden, maar met een maximum aantal bezoekers van 30. Laten we hopen dat het nieuwe seizoen in september gewoon van start kan gaan zoals aangekondigd in de seizoensbrochures.

Van Florian Magnus Maier zou op 21 mei het muziektheaterstuk Arianna in première gaan in Muziekgebouw aan het IJ. Hij schreef deze ‘reconstructie’ van de gelijknamige opera van Monteverdi voor het oudemuziekensemble Le Nuove Musiche en zijn eigen elektrische gitaar. Maier heeft ook een naam te verliezen op het gebied van death- & trashmetal. 

Ook Connie van Binsbergen speelt elektrisch gitaar, maar zij beweegt zich in de wereld van jazz/impro. Zij werd bekend van haar vele projecten met dichters en maakt dit najaar nog één laatste tournee om zich daarna geheel aan het componeren te wijden.

Bart Visman treedt niet zelf op, maar schrijft prachtige muziek voor anderen. Zijn werk haakt aan bij de klassieke traditie van componisten als Debussy en Ravel. Hij heeft een bijzondere flair voor vocale muziek. 

Vandaag dus wederom muziek van Nederlandse componisten, die ook in Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht ruimschoots aan bod komen. 

Tip: als u de Os aanschaft via de website boekenbestellen.nl krijgt u per omgaande een exemplaar met persoonlijke opdracht.  

 

1. Florian Magnus Maier. Schattenspiel.
Izhar Elias, gitaar. Florian Magnus Maier, elektrische gitaar.
Radio Filharmonisch Orkest olv. Hans Graf.

2. Bart Visman. New Heaven!
The Gents olv. Peter Dijkstra.

3. Corrie van Binsbergen. Sketches in Dark Blue 2 + 3; Dance of the Mayfly; Wakeupcall for a Lethargic Planet; Lament.
Van Binsbergen Playstation: Corrie van Binsbergen, gitaar. Mete Erker, tenorsax & basklarinet. Miguel Boelens, sopraan- & altsaxofoon. Morris Kliphuis, hoorn & cornet.  Joost Buis, trombone & steelguitar. Albert van Veenendaal, piano. Dion Nijland, contrabas. Yonga Sun, drums.

 

Samenstelling, presentatie en montage Thea Derks

 

 

Samenstelling & presentatie: