Een Os op het Dak | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Een Os op het Dak

zo 5 jul 2020 12:00 uur
Componisten: Jan van Vlijmen | Thomas Wally

Een os op het dak 16: De Os in tijden van Corona #4.

 

Vandaag de zestiende aflevering van Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak:
moderne muziek na 1900 in vogelvlucht
.

Hoewel de coronamaatregelen inmiddels wat zijn verzacht blijven ze draconisch voor de cultuursector. Vanwege de anderhalvemeterdoctrine kunnen concertzalen slechts een fractie van hun normale aantal bezoekers ontvangen, maar in het vliegtuig mogen we opeengepropt naar onze vakantiebestemming reizen. Hopelijk komt het kabinet snel bij zinnen en wordt deze regel binnenkort afgeschaft.

Ondanks alles staat het muziekleven toch niet stil. Zo verscheen op 30 juni de derde druk van Reinbert de Leeuw: mens of melodie, de veelbesproken biografie die Thea Derks in 2014 publiceerde. Afgelopen februari overleed De Leeuw, op 81-jarige leeftijd. Derks was net begonnen aan een extra hoofdstuk waarin ook zijn wapenfeiten vanaf 2014 aan de orde zouden komen. Zij had gehoopt Reinbert hierover nog persoonlijk te spreken, maar dat is niet meer gelukt.

Op verzoek van haar uitgever tekende Derks herinneringen op van prominenten die met hem gewerkt hebben, zodat de 3e druk uiteindelijk werd uitgebreid met 2 extra hoofdstukken. Voor degenen die de 1e of 2e druk al hebben zijn deze apart uitgegeven in het boekje Slotakkoord: Reinbert de Leeuw 2014-2020.

Reinbert de Leeuw werkte tijdens zijn leven veel samen met Jan van Vlijmen [zie foto]. Deze wordt in Een os op het dak genoemd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van atonale muziek in Nederland. Anders dan De Leeuw bleef Van Vlijmen de atonaliteit altijd trouw. Vandaag klinkt zijn cantate Inferno uit 1993, waarin hij een gevoelige snaar weet te raken.

Naast boeken blijven in deze coronatijden ook cd’s verschijnen. Zo presenteerde col legno in juni de cd Jusqu’à l’aurore, een portret van de Oostenrijkse componist Thomas Wally. Hij speelt zelf als violist mee met het Mondrian Ensemble.

Tip: als u de Os aanschaft via de website boekenbestellen.nl krijgt u per omgaande een exemplaar met persoonlijke opdracht.

 

1. Jan van Vlijmen. Inferno, cantata per 3 gruppi vocali e 4 gruppi strumentali. Nederlands Kamerkoor. Schönberg Ensemble. Asko  Ensemble olv. Reinbert de Leeuw. 

2. Thomas Wally. transfiguration III jusqu’à l’aurore… Caprice (IV) bleu transfiguration IV.
Mondrian Ensemble. 

 

 

 

 

 

Montage,

 

Samenstelling & presentatie: